Isnin, 27 Jun 2016

sakit gigi!!!!

Reaksi: 
sebelum megandung aritu, saya ada cabut gg geraham
sebab dh berlubang dan tertanggal yg tampalan aritu

bukan satu tapi DUA!!dua2 tercaboot yg tampalan die
oleh kerana gg geraham, mama buat satu dulu..belah kanan
plan nk sambung cabut belah kiri bila yg kanan dh sihat..senang nk makan
masa tu amna masih full breastfeed lg..takut plak bile kurang mkn susu takde

so tangguhkan la yg sebelah lagi..dan masa tu xsakit pun


bila dh mula sakit, saya disahkan mengandung ...agagagaga..

awal2 kandungan, dokter xbg cabut sebab kandungan masih lemah
dan kesan bius akan menyebabkan keguguran

peliknya bila kandungan makin membesar, saya xrasa sakit gg dan buat2 lupa
tapiiii bila dh hujung kandungan....gg mula la meragam
sakit yg amaaaat!nk makan pun rasa ngiluuuu wey~~~

so berdegil jugak ajak baba g klinik gg nk cabut gg

tapi dokter dh pesan

BIUS AKAN MEMBERI KESAN PADA BAYI DALAM KANDUNGAN

ok. demi anak, saya rela tahan sakit..cepatla keluar anak mama
taknak bagi mama raya pun xpe..asalkan gg mama xsakit :(

Ahad, 26 Jun 2016

perlukah saya risau?

Reaksi: 
amna safiyyah mama dh masuk setahun 8 bulan

sungguh, ketika ini amna hanya mampu bertutur beberapa perkataan sahaja..xmcm kakak

antara perkataan yg boleh ditutur:

mama = opkosla mama
maba = baba
nak = 
haaaaa = hello
tata = kakak
daaaa = babai

agak terhad kan? tak mcm kakak

bila saya suarakan kt baba, baba cakap fitrah anak kan berbeza2.aufa lebihnya di situ, amna mungkin lambat sedikit tetapi amna cergas dr segi psikomotor.cepat meniarap, merangkak, berjalan, berlari

kalau amna xboleh nk bg apa2 respon, ye itu mama perlu risau...lagipun amna belum lg 2 tahun..sabarla

amna mmg cergas..dan amna lebih lasak dr kakak. kalau kita ckp pun dia paham apa yg kita nak. nk sedapkan ati mungkin sebab amna isap jari kot~agak susah dia nk bersuara. amna mmg pendiam..dia selalu perhatikan org 

ya Allah, permudahkanlah perjalanan amna safiyyah ku ya Allah~




Selasa, 21 Jun 2016

Giliran raya

Reaksi: 
tadi borak2 pasal giliran raya antara suami isteri


dengan bangganya, kwn saya yg lelaki ni boleh cakap

"DALAM ISLAM, XDE SISTEM GILIRAN..KALAU SUAMI KATA SETIAP KALI RAYA, RAYA DI RUMAH LELAKI, MAKA ISTERI KENA IKUT"


saya diamkan aja mulanya tp dlm hati dh sumpah seranah dah
ye la..dia boleh ckp mcm2 bila saya cakap sistem balik kg ikut giliran

hati dh panas

"KAU INGAT BINI KAU TU KELUAR DARI BATANG PISANG? LAKI BILA2 MASA BOLEH CARIK, MAK ABAH TU LA SATU. KALAU KAU NAK IKUT SEDAP KO JE DAHULUKAN MAK KO, TAK NAK PEDULIKAN PERASAAN MAK MERTUA KO YANG TUNGGU ANAK PEREMPUAN DIA BALIK, KO TUNGGU JE LA BILA ANAK KO DH BESAR NANTI"

dia diam aje. tapi saya tak boleh dah..hati panas

"PATUTNYA SEBELUM KAWEN LETAK SYARAT AWAL2, BIAR TAK DE SAPE NAK CARI LAKI YANG MCMTU. SENANG2 AMEK ANAK ORANG, MAK BAPAK SENDIRI BELA SEMPURNa BESAR ELOK, SENANG2 NAK PISAHKAN. MEMANG ISLAM XDE SISTEM GILIRAN, KENA IKUT SUAMI TAPI SUAMI DAYUS JE YANG PISAHKAN ANAK PEREMPUAN&KELUARGANYA. LELAKI TAK GUNA JE YANG PENTINGKAN PERASAAN SENDIRI. PADA AKU SELAGI MANA MAK AYAH AKU HIDUP, SELAGI TU AKU ADE TANGGUNGJAWAB TERHADAP MEREKA WALAUPUN JATUH NO 2. NO 1 YE, TETAP PADA SUAMI TAPI KALAU SAMPAI TAHAP MCMTU, MMG KATEGORI TAK GUNA"

Saya geram. geram pada org2 sebegini. bangga la ek bila dpt pisahkan keluarga isteri jauh dr isteri. die pulak senyum2. tahu aku dh marah. ye la, bab keluarga ni aku sensitif. sgt sensitif. pada aku keluargalah harta yang tak ternilai.yang takde galang ganti..

DAN TAKDE PUN KATA MENANTU PEREMPUAN KENA DAHULUKAN MAK MERTUANYA SEHINGGA KITA KENA BUANG KELUARGA SENDIRI


DAN KALAU MAK MERTUA YANG ADA PERASAAN MACAM TU, PERASAAN NK MEMUNYA ANAK LELAKI SAMPAI TANGGUNGJAWAB PADA ISTERI TERABAI, TAK PAYAHLA KAWENKAN ANAK LELAKI DGN MANA2 PEREMPUAN.

sedihkan??? SYUKUR SUAMIKU TIDAK BEGITU~

Isnin, 20 Jun 2016

edisi baju raya kami

Reaksi: 
haritu mmg kami dh buat persiapan awal
bajet seme bagai letak awal sbb xnk terkejar2

beli baju.tempah baju.seme siap2



sekali tu nak tau ape jd???????
baba, aufa&amna dh pakai siap2 baju raya g jalan sana sini

setereeeeessss mak nak!!!!
baba pun ckp, ala kalau mama dh bersalin adik AZ, xla kempunan nk tgok weollls pakai baju lawa



seteressss tau x


dan menambahkan lagi hormon stressss bila malam td cuba baju raya yg ditempah
ok..aritu muat, ni try lg sekali xmuat pulak!!!!
sendat tang perut

wawawawawawawawawawa

mama malas nk shopping raya
malassss nk sesak2
malaSSS nk beratur panjang
nk beli on9...ohhh sgt la tak puas ati 

lagila waktu2 sekarang ni...adik AZ dah 36w
jenuhla mama nk bjalan..mmg xlarat sbnarnya..ngiluuu nk byk jalan


acaner niiiii???
xkn nk pkai baju biasa2 je bile tgok baba ensem2 kan...wawawawawawawa

kang beli2, sekali tu beranak...acaner tu???
pakai yo la uniform pink spital :p

Ahad, 19 Jun 2016

Menu Berbuka 2016

Reaksi: 
minggu pertama kami, xde apa yg nak diceritakan sgt tang makanan berbuka
sebab? mak mertua yg masak..mama tgok aje..hahahahaha
so, xboleh la nk claim masakan sendiri
tapi tu 4 hari saja

baliknya, maka puasla kami mencari resepi2 yg memikat hati dan yang paling penting menu yg sihat dan mudah nk disediakan

kalau baba kerja siang, mmg mama yg kena masak
lauk simple2 aje dan xpedas sbb kami bertiga xsuka pedas
tapi bila baba off/kerja malam, mmg baba jd ketua chef..mama pembantu ajo

paling best, kami buat nasi daging versi n9
kalau nak tahu, nasik daging ni popular kt utara
tapi kami negeri sembilankan dia dan..taaadaaaa

dan air pulak saya prefer air laicikang..hehe lebih puas ati tau
puas sevey getah anggur..last2 jumpo eh kt mydin mall

isi laicikang kami spesel..byk bahan dan kos die sikit je..hehe


ni dia..belum masak lagi..tgh tanak atas dapo

ni la ghupo gotah anggur..mama beli byk so next time nk guna buat air katira pulak

harini, mama buka sorang2 je
buka dgn budak tak puasa..haha
sebab baba balik kg..ade urusan yg perlu dilaksanakan untuk mak pak dia
so, mama kebiasaan buat air milo suam n mkn roti dahulu
pas solat baru makan berat
sorang2 kan..xcerewet
anak pun sama
tapi janganla ade baba die, mmg semuanya ngada2 termasukla mama..haha





kisah 35w+++

Reaksi: 
Ramadan kali  ni

alhamdulillah..walaupun agak sarat (ni 1st time puasa dh hampir 9 bulan)
walaupun selalu buat drama indraloka
walaupun asyikla terbaring
baba sgt memahami

yela..yg sebelum2 ni kalau time puasa masing2 kecil lg
paling beso pun dlm 20minggu
tapi adik AZ dh besau..hampir 36 minggu
mahunya xlembik mama di buatnya

tapi baba sgt mainkan peranan yg penting
baba siapkan sahur
baba kejut sahur
baba kemaskan dapur
baba mandikan anak2
baba masak untuk juadah berbuka
baba siapkan meja makan
mama?tgok aje..baba pun xbg mama lasak2 takut xlarat
hahaha...die xtau mama drama lebih agaknya

alhamdulilllah..alhamdulillah
mudah perjalanan puasa kali ni
baba pun xdihantar untuk kursus di mana2 macam sebelum ni
alhamdulillah..lega
Ya Allah, kau berikanlah dan ganjarkanlah pahala yang berlipat ganda buat suami ku Ya Allah

anak2 pun macam memahami...dia akan cari baba dulu baru mama :)
kalau suap anak makan..mmg kerja baba
kalau mandikan anak, mmg kerja baba
cuma kalau masing2 nk tdo akan cari mama la..nak ngempeng kan 

masa amna dulu, bila mama dh hujung2 bulan, mama demam
tapi kali ni lain macam sikit
mama kerap kembung malam
ntah, maybe puasa kot sbb asid dlm perut 

so, mama consume minyak kelapa dara..minum sekali sehari
mama minum lepas berbuka
bangun pg mmg lawas la sbb salah satunya dia untuk buang toksik badan
dan paling ketara kurangkan lesu2 badan..alhamdulillah serasi la nampaknya
kalau boleh, mmg elak makan ubat bagai..saya lebih nak yg natural
rupanya, baba dh amek awal minyak kelapa ni sbg makanan tambahan..patutla baba sihat
dan dlm tempoh saya makan minyak kelapa ni, alhamdulillah ada perubahan

daaaan sebenarnya minyak kelapa dara ni ada dlm set berpantang saya
alang alang kan...mmg mudahla set ni..dan jd xsabar pulak nk guna sbb dia wangiiii..harum...

lepas guna mama akan review satu2 ok
sebenarnya xsabar nk guna tungku herba dia..sedapnya bau
dan xsabar nk makan jamu..nk kasi kurus semula..haha

so kwn2, mana yg fening2 nk guna set berpantang tu
mehla try spa&ma..saya promote sbb saya suka set ni..nmpak mudah&jimatkan masa




Isnin, 13 Jun 2016

Yang ditunggu telah pun tiba!

Reaksi: 
penantian selama hampir sebulan :p
akhirnyaaaaa




cer teka yg mana saya punya warna??

bab kasut, saya mmg agak cerewet
hampir2 fedup jugak la menunggu kasut ni sampai ke tgn 
lamaaaaaaa sgt
sbb saya xpergi kedai sebaliknya org yg dtg kt kita

mula2 saya cuma intai2 je..tgok harga mmg baba xbagi la nk beli
ok..diamkan aje
lepas tu kbtulan masa hari usahawan peringkat sekolah, En Salleh dijemput buka booth kt sekolah..apa lagi~sevey la dgn bebasnya...(baba xde kan)

belek2, cuba2..saya berkenan yg pattern ni
tengok2 saiz pulak xde tp dia janji akan dtg dgn saiz saya
memandangkan kasut ni dtg dr japan, saiz kecik sedikit dr kebiasaan kasut yg saya pakai

bila dh dpt, alhamdulillah..sgt selesa di kaki
sgt sesuai untuk ibu yg mengandung tau
sebab sebelum ni saya mengadu sakit tumit dan cepat kejang kt betis
bila tunjuk baba, sonyuuum yo la mampu ..kikiki
ada lg design mcm2 tp saya prefer yg ni sbb boleh bwk g kerja

sekian. saya mmg keselesaan pakai kasut ini~

Ahad, 12 Jun 2016

org jeling&pandang

Reaksi: 
selesa x uoolllss bila kita kt kedai makan/mana2 tempat org pandang2 lepastu mulutnya cakap2. apa yg uoooolllsss nk buat?

diam?
senyum?
jeling?

kami dh byk kali.tp bukan kt kedai makan sbb kami jarang sgt mkn luar kecuali terdesak atau hari2 special kami..sebab selebihnya kami gemar memilih makan di rumah. lebih bersih sekalipun makan nasi berlaukan telur goreng dan kicap


pernah sekali tu kami ke kedai lampu
nk beli lampu tembok..sbb pekenankan lampu jenis bentuk dragon ball
xsemua kedai ada tau

sekali tu, sayup2 je telinga ni dgr org banding2 kan anak kami
"dh nk masuk 3..anak kecik2 lagi..rapat2 anak dia'

wooohaaaaa...sentap mak!
tapi terus positifkan hati..istifar byk2
saya pandang dia dan senyumkan aja..terus ckp rezeki dik

suami perasan yg saya dh xselesa pelan2 dia ajak keluar
tapi saya xnak, saya xnk kata2 mcm tu buat saya kecewa/down/malu/apa saja yg negatif
pilih2 lampu dh dpt sepasang trus byr dan balik

masa kt kaunter tu, si cashier trus ckp, rapat2 ek kak anak
yg ni berapa tahun?
yg ni berapa tahun?
dlm perut berapa bulan?
saya senyum aja.mls nk amek pusing
entahlah, apa yg dikesiankan bila kami beranak ramai ni

kejadian tu entah yg keberapa kali
selebihnya saya lebih byk diamkan aje
org tgok aufa/amna lepast tgok perut
hahaha..mak yong dh mok2 kan

selagi mana saya membesarkan anak tanpa menyusahkan org lain, 
selagi mana saya mampu membela anak2 sendiri
selagi mana Allah beri rezeki
selagi itu la, saya tidak akan malu&serik

saya sendiri pun kalau tgok org bwk anak ramai..saya suka
sbb saya dtg dr keluarga yg adik beradiknya ramai

cuti sekolah mama

Reaksi: 
2 minggu punya cuti~xckup sebenarnya..hahahaha
tamak yg amat kan
apa2 pun syukur, dpt jugak luangkan masa dgn keluarga di johor, keluarga mentua, dgn anak2 

oleh kerana dh sarat, baba xbg mama bjalan sana sini
cukupla, balik kampung sahaja

so, minggu pertama kami balik kampung di JOHOR
woooow~keseronokan yg tidak terkata
hahahahaha~rumah mak kan..semua nya best

minggu kedua, kami balik kampung di SG BULOH
tapi mak mentua tgh renovate rumah
menumpangla kami di rumah abg ipar
tapi abg ipar xde..dan masa ni jugak kami sambut puasa di sana

fuhhhh!!!! oleh kerana bukan rumah mak mentua, kekok jugak nk masak bagai
so, jd la menantu derhaka..tgok aje mak sediakan juadah berbuka
lepastu terawikh pun buat sendiri2 kt rumah
risau pulak aufa amna ganggu jemaah
afdalnya di rumah saje.balik tu baba kongsi la sikit2 isi tazkirah kt surau

tapi kan, jauh mana kami pergi
tetap rindu nk balik rumah sendiri
biarlah bersepah macam mana pun, tetap rindu suasana rumah
rindu nk masak sendiri..duduk dapur sendiri
jgn tak tahu, time berbuka kami meriah tau walaupun 4 beranak jek
dgn aufa n amna yg sgt excited dpt mkn byk
dgn baba yg kelam kabut nk g surau lepas tu
dgn mama yg bebel itu ini
hehehe

tapi ada hari yg saya akan berbuka&sahur bertiga saja sebab baba kerja
apa2 pun nanti saya update menu2 sehat sepanjang ramadhan yek

menu yg baba tentukan, mama masakan je :p

Isnin, 9 Mei 2016

psikomotor

Reaksi: 

ini baru dua beradik

bila tiga beradik pengsan mama

Khamis, 5 Mei 2016

adik baby

Reaksi: 
aritu kami g scan kt swasta...hehe
sama mcm kakak2 dia
kami akan scan sekurangnya 2 kali di swasta
tapi bukan 3d..semua kena sama...2d saja

weeeee adik baby dh tunjuk dh awal2
biar mama xpening2 nk pilih baju ke, nama ke

insyaAllah mama junior coming soon
tapi rezeki adik baby, dpt klinik yg super best!
daaaan sangat murah smpaikan mama nk tukar checkup kt swasta
tapi baba xbagi sbb rekod dh ade kt KK kan
insyaAllh next baby(eh??)nk buat kt swasta je sbb malam2 pun boleh checkup
:p

mama xsabar nk jumpa kamu adik baby~


Akhirnya ku pilih dia

Reaksi: 

sebelum ni mama gunakan brand madela
tu pun kebetulan dpt harga murah sbb kwn duduk kt ostrolia

tapi jenis single la
memandangkan dh masuk anak ke3, baba bg mama pilihan untuk tukar breastpump
dari yang single ke double bagi menjimatkan masa

rutin mengepam

seawal subuh hari -> untuk bekalkan yg fresh
dlm pkul 9am -> 1st time pump di tempat kerja
dlm watu zohor -> 2nd time kt tempat kerja
kt rumah hanya sekali saje kalau sempat
sebelum tido akan ade sekali lagi sesi

see? banyak dan padat waktu pump saya
konon2, baba kesian la bila mama amek masa yg lama..padahal die xlarat nk jge anak..kikiki./ so kami decide nk cari double pump

memula opkosla mengidam mengada2 nk madela fs
tapi mcm kesian je baba kne menabung awal, padahal boleh tarik bajet ke tempat lain
so, langkah penjimatan saya puas sevey pump brand yang lain. antaranya 

1. autumz
2. malish
3.spectra
4.rumble tuff - hampir nk beli sbb kakak guna tp agak berat nk diusung ke sana sini
5. lacte 

puas tanya, baca dan cuba sendiri, akhirnya saya berpuas ati dgn lacte duet ni. sangat lembut berbanding madela swing yg saya guna dulu. dh joodoh kami. maka bermula lah pencarian stokis yg jual pada harga berbaloi. nak dipendekan cerita, agaknya rezeki adik baby, terjumpa satu page yg buat offer hari guru..wowowowowowowo so, cepat2 grab. paling murah antara yg mama jumpa. alhamdulillah~

maka, lengkapla set untuk adik baby
~~jamu pantang
~~breastpump

dan yang dalam senarai pembelian kami yang belum terjumpa adalah bidan mengurut..haha~

lepas guna nanti mama buat review okey.

Isnin, 2 Mei 2016

cuti 3 hari

Reaksi: 
alkisah cuti sempena 1 mei,

plan nk balik johor
sebab semua beradik balik dan berkumpul
adik no4 buat kenduri masuk rumah baru
eksaited taaaauu
tapi kita hanya mampu merancang
baba xdpt cuti sbb kne buat ippt setiap balai T_T
mmg susah saya nk bergerak memandangkan sudah agak sarat
dan aufaamna sangat lasak
maka cancel je la..duduk rumah mengemas


tapi
semalam mak call!!!!
nak dtg senawang minggu depan~
yeay!!!! eksaited tau!
dan mak kate nk bawak mee rebus'
meleleh dah ayer liur ni
mcm paham2 je anak dia xlarat nk byk gerak


semalam baba habis awal, dptla shoping untuk raya
persediaan sbb baba kata xmo beli bagai masa puasa
puasa adalah masa untuk tambah ibadat (baba kata la)
so, beratus jugakla habis untuk baju anak2 dan baba
mama?xde sgt sbb byk beli baju untuk org mengandung&menyusu aje
lepastu beli kasut MediFeet..ok nangis..sbb kaki sakit kt tumit
nak xnk, pejamkan mata jugakla tp ni tempah dulu sbb xde saiz kaki mama
lepastu habiskan bayaran oder jamu masa berpantang
dah itu aje, selebihnya untuk anak2 dan baba je la

ok bai.nak sambung tdo

Rabu, 20 April 2016

semangat kaaau!!

Reaksi: 
titibe dapat idea



ting!!!


nk ubah dekorasi ruang tamu,

tak mo ada tv 

s
b
a
b
?

entah..rasa rimas pulak

hahaha

Khamis, 31 Mac 2016

kenangan lama mengusik jiwaaa

Reaksi: 

betul2 mengusik jiwa

masa ni kami berdua saje
embam kan kami

sekarang dek byk tenaga yg keluar, tuyus muyussss je..haha

Isnin, 28 Mac 2016

baba dah hilang..baba dah hilang

Reaksi: 
seminggu selepas baba balik dr kelantan (kt sana 2 minggu)
ahad aritu baba kena pergi lagi..sob..sob

mcm biasa, kakak aufa n kakak amna mesti meragam
pening mama

bila pergi masuk bilik tido, mesti dia ckp 
"baba dh hilang..baba dh hilang"


abistu nk buat cmana nak
kita kongsi baba dgn masyarakat
pelan2 insyaAllah anak2 akan faham


kakak aufa masa 3m..temok2

Rabu, 23 Mac 2016

adik beradik tetap selamanya adik beradik

Reaksi: 

dia kakak, tetap jadi kakak walaupun terlebih manja kalahkan adik
dan insyaAllah raya nanti dpt adik lagi satu
dan insyaAllah akan bertambah..amin


dia si kakak, kalau kita letak adik dekat ibu nab dan bawa dia saja berjalan(opkos xde baba) menangis2 die mtk amek adik..xmau dipisah adik dan kakak

mana ada kakak, mesti ade adik
cmtu jugak kalau mama bawak g kerja, mesti kne bawak dua2
kalau nk tgl, mesti tgl dua2

dh nama adik beradik kan..tetap adik beradik

mcm keluarga mama la
kalau susah ke ape ke...duit poket dh kering...gado laki bini ke
tetap cari adik beradik
jarang nk cari kawan luah perasaan
ntah..terbiasa begitu
terbaru, adik nk pindah rumah pun tetap bgtahu adik beradik yg lain even masing2 mampu lihat aje
even masing2 mampu memekak dlm group hangout
tapi adik tetap adik..tetap nk carik kakak2 n abang, tetap nk lapor itu ini

nk bercuti, pun cari adik beradik
plan 2/3 family
selalu master plan kakak la kan
penat adik2 rancang, kakak lg la hebat plan dia
boleh pengsan~

tapi itulah, yg saya cuba terapkan pada anak2
apa2 family first
adik beradik tetap adik beradik
tetap darah daging

kalau mak mengadu itu ini
ohhh..kami tidak melenting sentap bagai sampai nk sindir adik beradik
nk perli dlm pekebuk bagai..hahahaha
berunding dulu..selidik
bg nasihat..bg solution
konsep kami, sorang bermasalah, semua akan bersuara
mcm kes adik yg practical kt bangi tu, tempat kerja dia nk serap dia permanent(alhamdulillah)
tapi dia tanya dulu kakak2 dan abg
semua bg semangat sbb dia nk duduk dgn mak, dia terima sbb tawaran gaji/kemudahan alhamdulillah
bolehla kami tumpang sekaki..kikikiki

tapi mak tetap mak..mak tak pernah salah :p

dan kakak sekarang begitu
nk tdo, cari mama dan adik
nak mkn, share dgn adik
nak mandi, ajak adik

sebab kami sedari kecik mmg begitu
kawan/adik beradik/kawan gado
perunding/pemiutang

rindu pulak nk makan2 1 family~

Sabtu, 19 Mac 2016

sibling n nephews day out!!

Reaksi: 
seminggu cuti

1.dpt balik kg
2.dpt siapkan fail disiplin
3.dpt update i-think
4.dpt sipkan tanda kertas exam 8kelas&key in

so, masa untuk berjimba~~
memandangkan ketiadaan baba, maka harusla ajak samoni n family berjalan

mama&the comot
samoni xde time ni..sebok beno nk ngunci pago bagai
so, kite selpiaq sket

destinasi kami

1 tmn wetland putrajaya, kami sempat la picnic kejap.mkn2 bagai. anak2 suka yg penting! tmn wetland ni tempat menghayati keindahan alam..mcm2 ada..seronokla tgok anak2 main dlm persekitaran yg semulajadi.

2 bangi central - teruja bila tgok dlm insta, tp bila pergi sendiri...ok bai..tgok je la...kualiti kain xsama dgn harga..rata2 kdai kami g mmg lebih kurang je design dia. paling menyakitkan ati, baju mengandung yg kakak tgok kt times square RM39 dan di sini RM79..jenis, corak dan pattern yg sama. kegilaan apakah ini?? so kami cuci mata saja..jamu mata dh puas kami balik la..haha. jimat poket


balik tu dlm pkul 5, kami siap2 balik seremban bertiga saja. sian baba xde masa tgh hepi2



Khamis, 17 Mac 2016

cerita dr KK

Reaksi: 
tadi g checkup..main belasah je xikut app
pastu g pkul 4..haha..duduk kejap pastu nurse dh panggil

tapi harini ada cerita lain
cerita yg banyak teladan

biasanya dlm bilik pemeriksaan, akan dipanggil 2 org serentak
depan meja saya nampaknya ibu muda..sangat muda
dalam hati terdetik, bagusnya muda2 dh ada anak

tapi
tapi

tiba2 terdengar nurse kata, mak ayah tahu x awak ni mengandung?
ni nanti siapa nk jaga?
baby ni nk letak mana?
kt sini duduk dengan siapa?

terkedu kejap. terus xnak dengar.takut
tapi terdengar jugak

bakal ibu muda tiada pasangan yg sah!
sedih. pulak tu bila tengok gaya si bakal ibu
ALLAH..mudahan diberikan hidayah dan bakal anak akan diberikan keselamatan dan kesihatan
bukan nk kata dia tak baik..ye la siapalah kita nk melabelkan org kan
tapi berharap sgt agar dgn kejadian seperti ini akan mengubahnya..insyaAllah

ini dh kes yg keberapa-berapa kali dah
Allah..remaja kita sedang tenat
siapa yg perlu kita salahkan?

moga anak2 mama terpelihara dari musibah dan kejahatan seperti ini
nauzubillahhiminzalik~

Rabu, 9 Mac 2016

set pantang

Reaksi: 



ada banyak senyum

terima kasih cinta hati


no 1 : cosway punya
no 2 : nona roguy punya
no 3 insyaAllah : spa&mama


lebiu..lebiu..lebiu 

CUTI SEKOLAH PART 1

Reaksi: 
hari 1
baba : cuti nak balik kg johor x?
mama : tak kot..kalau balik pun kejap je,byk menda nk buat

hari 2
baba: cuti nak balik johor lama x?
mama : balik kejap je la

hari 3
baba : cuti ni baba hantar balik kg nak?
mama : hantar?

ok, pecah rahsia
patutla dia beria tanya pasal balik kampung
rupanya.........


baba : baba kena kursus kt kelantan seminggu
mama : krik..krik..krik..krik

adeh, xkisah pun sbb cuaca panas mcmni saya xrancang nk kemana2. lg best duduk rumah begolek dgn anak2. balik kg johor kejap je pun jadilah sbb byak kerja. nk update fail, nk update vle frog, nk isi markah budak

taaak...tak buat kt rumah sbb nanti anak2 sama buat.. kne dtg sekolah dan buat diam2 tanpa gangguan pelajar. anak2 letak kejap kt rumah ibu dia.tghari amek la kan. lagipun plan nk buat kelas tambahan sbb nk cuti bersalin..harusla kan kalau x kesian budak nk periksa

kali ni dh ckp kt adik, keluar awal sikit dr kakak2 sbb nk naik kerja awal dan budak nk periksa. so cuti ni kesipulannya duduk rumah...sbb rumah kami best..byk kasih syg, byk cinta dan byk sepah..hahahahaha

mentua vs menantu

Reaksi: 

duduk makan kt kantin td
masing2 borak pasal mentua

haha..topik paling hangat buat PLC tadi..ehhh?
saya dgrkan aje.kdg2 tambah jugak

"dah, dengan keluarga mentua oke?"

senyom yo..ok yo kak, dh masuk keluarga org kena la berdikari

tipulah kalau saya kata semuanya oke
permulaan mmg saya agak sukar nk biasakan
ye la, dh biasa dgn cara dan hidup mak sendiri
tapi lama2 tu oke je setelah puas berlakon nk membiasa..haha
dh nk masuk 5 tahun berkahwin ni, tipulah kalau xde konflik
tapi
tapi
tapi
bila dh berlaku sekali, semua tu jd pengajaran
mana yg boleh, mana yg xboleh
mana yg harus didiamkan, mana yg harus diperhatikan aje
tapi buat masa ini, alhamdulillah tiada masalah yg sampai nk bermasam muka
mana yg patut mengalah, mak saya pesan mengalah la
mana yg patut minta maaf, minta maaf je la
insyaAllah harmoni rumahtangga

kan?

Isnin, 7 Mac 2016

Perasmian PRB SMK Bukit Kepayang

Reaksi: 

kakak aufa, kakak amna dan kali ini giliran adik,
mama masih aktif jd MC
haha..cuma tahun ini mtk dikurangkan sedikit memandangkan cepat mengah
dah mok2 :p

1st time dpt mic MC xde mejo..ketor wey

alhamdulillah, majlis lancar dgn jayanya tanpa apa2 masalah..syukur..haus anak tokak


gambar sebelah tu, bersama org kuat fotografi. kocik yo orgnya api cergasnya yg amat~

tgok, serius x mama?
haha

pada mama, program ni sgt bagus untuk membentuk disiplin pelajar. kali ni kerjasama dgn pihak PDRM..xdo pulak bomba, kalau x main kenyit2 mato yo la kan kami..kikikikiki

Kenapa perlu emosi?

Reaksi: 




rindu nk dating begini
agin sepoi bahasa
xramai org
jauh dr suasana mall

tapi

sebab cuaca yg sangat tidak mengizinkan, kena duduk rumah yo la

Isnin, 29 Februari 2016

No3 is dalam perjalanan

Reaksi: 

ada yang tanya,

"accident ke dik"

haha..tidak kak..zuriat yg ke3 ini mmg kami tunggu
mmg kami rancang bila amna setahun, kami mahu yg ke3

alhamdulillah Allah perkenankan
Allah beri kami rezeki yg tidak ternilai
dan alhamdulillah saya melalui tempoh mengandung kali ini senang walaupun kakak2 nya tgh sgt lasak
dan doa mama, semoga anak kecil dlm rahim mama membesar dgn sihat dan diberikan kesempurnaan tubuh badan..amin.

buat yg masih tertanya2, ya..saya mengandung anak ke3 :)

aset di ekonomi yg meleset

Reaksi: 
"dik2..mehla beli MPV yg ni..tukar yg lama"

ko ingt tak tergoda ke? tapi bila dikata tukar yg lama ooooohhh NOOOOOO. betapa berharganya albab itu pada kami sekeluarga. harta sepencarian. tak pernah meragam kecuali minta kasut baru dan bateri baru..yg lain2 semua tip top meletop. how i love u so much albab.

tapi mula2 tu ade gak diskas ngan baba nak tukar yg luar negara punya jenama tapi baba kate xyah la nk panjangkan hutang bagai..lagi 2 tahun je albab habis bayar.. dlm tgn dh dpt cash boleh simpan buat beli aset lain. hebat kan baba merancang..nk harap mama mmg ke laut la

so, kami decide untuk tidak memanjangkan hutang yg sedia ada lagipun dlm keadaan ekonomi yg lembab ni sgt tidak sesuai beli apa2 yg nilainya tidak bertambah. kereta tergolong dalam aset susut nilai yo.

"ti, aku nk jual rumah ni, terdesak la nk guna duit..aku jual kt ko nak?"

hurm..ni paling lemah
sebab kawan sendiri.sekapal.
tapi setelah berbincang dgn baba, abah, dan faktor pertambahan anak ke3 insyaAllah, terpaksalah pejam mata walau hakikatnya sngat kesian dan kedudukan rumahnya yg sgt strategik untuk dijadikan rumah sewa tapi apakan daya, ekonomi yg meleset ini, kami tak berani nk tambah aset. takut tak mampu!


dan baba ade kongsi kisah kawan dia.untuk mama jadikan teladan
sedih rasa hati bila kehendak yg dipenuhi..akhirnya merana..kesian sgt

so, pesan buat kawan2...apa2 berbincangla terlebih dahulu..jgn diikt hati
merasa syukur dgn apa adanya menjadikan kita rasa cukup dgn apa yg ada

ini pesan suami,
"kalau dunia yg kite kejar kan yang, isteri sorang pun baba rasa xcukup"
trus mama rasa..ok, ckupla apa adanya. syukur diberikan keluarga yg sihat, adik beradik yg menyenangkan, kawan2 yg buat kita rasa selamat..apa lg nk dicari kan??