Rabu, 31 Ogos 2011

hakikat hari raya

Reaksi: 
SALAM AIDILFITRI , SALAM KEMERDEKAAN

suke..suke..suke

rumah saya sangat2 meriah
malam raya
kami adik beradik bergaduh sakan
sorang kt dapur
sorang kt bilik air
sorang rebus ketupat
sorang pasang langsir
sorang iron baju
sorang kayuh beskal bodoh
sorang men camera

mak???
mestilah berehat, keluarkan arahan
hehe

alhamdulillah...terasa sangat2 gembira
pulun habis2
sebab lepas ni dah ade dua mak
dua keluarga
dua negeri
3 rumah
hihihi

tapi
dalam kemeriahan dan kegembiraan
terasa jauh disudut hati
dia memerhatikan kami
~al fatihah~

buat semua: 

selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin
raya, raya juga
merdeka,merdeka juga


ops, lg 16 hari lg
pasni pulun mengemas keliling rumah
:)

Rabu, 24 Ogos 2011

doa orang yang berpuasa

Reaksi: 
alhamdulillah...syukur atas kesempatan ini
terima kasih puan :)


bersemangat tau i nak buat bahan relief
hihi

Selasa, 23 Ogos 2011

no idea

Reaksi: 
mana nak cari tudung putih silver ni???

mati kutu

..
...
....

dah jumpe, tapi rege cekik darah sampai beratus2
(boleh i simpan untuk umah baru i)

huhu..nk pakai sekali je pon~

Sabtu, 20 Ogos 2011

tak mahu keluar

Reaksi: 
mana-mana jalan jem
so
duduk umah diam2
sambung balik keje2 yg terbengkalai

27 hari je lg cik siti
\(^..^)/

Jumaat, 19 Ogos 2011

infa' ramadhan

Reaksi: 
sebab duit, macam2 boleh jadi
tak kira la...bulan puasa ke, tak bulan puasa ke
kuasa duit kadang2 mengalahkan godaan syaitan

kisah terbaru..okeh, saya xnk mengumpat
tapi
nk berikan teladan
moden macam mane sekalipun, yang haram, tetap akan haram
yang salah akan tetap salah


monolog dalam : masa ni dalam kereta nk balik Taman Lestari Putra

encik, sanggup ke merampas hak org lain?
yang lagi susah
yang hari2 berpuasa sebab kekurangan duit
yang baju raya tak pernah berganti apatah lagi kasut raya
yang pagi raya terpaksa menahan lapar?
sanggup ke encik?
yang waktu berbukanya hanya air kosong?
yang waktu berbukanya hanya sesuap nasi kosong
sanggup ke encik?

kecewa~
kerana wang, manusia selalu alpa
 
encik,
kemewahan tidak menjanjikan apa2
percayalah
kemewahan selalunya menjadi duri dalam daging
membusuk tanpa sedar

ketahuilah encik,
dalam waktu2 kita tido kekenyangan
masih ada lagi anak2 yg menahan lapar
dalam waktu2 kita melaram berbuka sana sini
masih ada anak2 yang menderita dek kemiskinan

percayalah
ini realiti kehidupan
bukan rekaan yang direka
percayalah
~

mode : sangat sedih bila diberitakan berita seumpama ini T_T

 ***

bapak borek, anak rintik


Khamis, 18 Ogos 2011

::kebetulan yang ada pembetulan ::

Reaksi: 
lagi 28 hari..mcm xpecaya je kan

pejam celik..pejam celik, akhirnya doa kami dimakbulkan Allah
syukur Alhamdulillah
perjalanan kami hampir menuju ke destinasi
mudahkan urusan kami YA ALLAH

bila duduk2
bile sembang2 ngan bujal
kami mesti cerita2 pasal 2 tahun lepas

*****
Gunung Tampin, 16 Mei 2009

masa ni saya kena jadi guru pengiring
bawak budak2 naik Gunung Tampin, N9
saya mmg excited!toksah ckp la..sbb mmg suke naik2 gunung ni
masa ni, far, nurul & faiz ikut sekali
dorang plan nk dok kt bawah je,xmo naik
saya?mmg excited nk naikwalaupun dorang xmo join

paginye, sempat lg beli nasik lemak
konon2 nk buat bekal
masa nk kuar umah, hati saya sempat berbisik
apa dia???
apa yg saya niatkan itu, sama mcm doa bujal masa nk kuar umah
kebetulan yang mmg tak disangka kan?

sampai2 kat Tampin, saya mmg sgt2 teruja
tak pernah2 rasa mcm  ni~
dalam perjalanan mendaki, mmg byk student saya yg give up
mula2, suku perjalanan.....ok lagi
pastu setengah perjalanan...ok la jugak~

3/4 perjalanan, saya mmg tak larat..ajak student turun..dah xmo naik
tapi terdetik hati nk naik jugak
okeh...berat hati nk turun sebab alang2 dah nak sampai

hampir2 nk sampai, penganjur dah mula turun dr puncak
okeh,
hajat kami tak kesampaian nak naik ke puncak
dah sipi2 nk sampai
nampak muka2 frust student saya..tp terpaksa turun
masa ni yg ada dengan saya 5 org pelajar
dan teman setia saya Syazwan
die mmg ade tepi saya dari masa naik sampaila turun
(cikgu rindukan awk la Syazwan)
dia kata: saya bodyguard cikgu!
mmg betul2 dijaganya saya

dalam perjalanan turun
bile dah sampai kt area jalan yg diturap
saya berjalan dalam kelompok yg paling last
sbb tak larat sgt~masa ni dh nk pengsan sebenarnye
dalam jalan2 nk turun ke bawah, kami ditegur sekumpulan manusia
sekumpulan manusia yg dalamnye ada bakal suami saya

waktu ni saya diam, student saya yg banyak ckap
dalam saya diam2, saya sempat curik2 tengok
dan
terpandanglah bujal..haha
dalam hati : boleh tahan mamat ni

entah macam mana, saya&bujal boleh berborak
ayat die : cikgu ke ni??
masa ni Syazwan dok tepi saya..setianya Syazwan dengan saya sebab dia takut saya diusik
hihi
sweet kan dapat student yg sayang cikgunya macam ni
:)

kami borak tak lama
sebab masa ni van dah sampai nk amek student2 yg tertinggal
saya?
pura2 jd student ye
okeh..perbualan kami tamat di situ
dalam hati : sedih
saya dh naik van...zzzzzz
Syazwan? dia ada di tepi saya tiap masa!!!

sampai2 kat kaki gunung,
saya jumpa far, nurul & Faiz
okeh..kena gelak sbb naik van~
hahaha

sementara nk tunggu bas sampai
kami makan kt warung yg dekat ngan stadium
saya pandang ke arah jalan menuju ke gunung
dengan harapan, saya nmpak kelibat bujal
okeh
Allah maha mendengar
doa saya dimakbulkan

mengikut cerita bujal,
sepatutnya dia lambt lg nk turun
tetapi secara kebetulan
ada seorang hamba Allah, yg tumpangkan dia
dihantar betul2 kt warung yang kami tgah makan
subahanallah~kebetulan lagi kan?

kami main jeling2
saya pura2 tak nampak dia
dok kira budak2 sbb nak nek bas

:cikgu, sini jap:
ada org nk no tepon cikgu

saya?
dalam hati : dah agak bujal yg mintak walaupun bukan dia yg bercakap dengan saya

*****

dari situ lah bermulanya perkenalan kami
dalam waktu yg tak sampai 1 jam kami bersua
dah nama jodoh kan
Allah telah merancang sesuatu yg begitu sempurna buat saya
dan tak dinafikan
pertemuan sesingkat itu
membawa perhubungan yg lebih serius
:)

buat bujal,
selamat menuju ke alam perkahwinan
awak kena jaga, bimbing&lindungi saya
semoga kita mampu membentuk keluarga sakinah
insyaAllah

mode : berdebar2 sebenarnya

Selasa, 16 Ogos 2011

edisi puasa olok2

Reaksi: 
Zaman 90an dulu

budak kecik : masa disuruh solat, siap2 telan air
budak kecik : telan jajan bile disuruh ke ke kedai
budak kecik : masa mak buat kuih, curik2 makan


budak dewasa : okeh, dh boleh pikir : xmo buat menda jahat lagi
siap tanam azam : XMO PONTENG PUASA!! alhamdulillah~


Zaman Sekarang,

budak kecik : pucat2 muka tahan lapar
budak kecik : lembik jalan pikul bag lintas jalan
budak kecik : kempis perut tahan lapar

tapi, yg sangat2 KECEWA

budak remaja : upah kawan beli air
budak remaja : lari2 semunyik diri bile disuruh solat berjemaah&baca yassin
budak remaja : xmalu, xsegan g beli air kt bazar pastu minum kt tepi jalan
budak remaja : !@#$%^&* (censored, malu nk sebut)

astafirullah~inilah petanda kita dihujung zaman

Renung2kanlah & Selamat beramal

Ahad, 14 Ogos 2011

dua2 ade lot

Reaksi: 
corner lot



@



end lot


Sabtu, 13 Ogos 2011

jelajah n9

Reaksi: 
kawan2
keluarga angkat

esok turn saya ke n9
nak bg2 kad kawen

*terpaksa langgar tempoh berpantang*

33 hari lagi
gulp..gulp..gulp

Khamis, 11 Ogos 2011

Rabu, 10 Ogos 2011

mimpi yang tidak indah! minta dijauhkan~syoohh syoohh

Reaksi: 
semalam saya bermimpi
eh
bukan semalam tapi kelmarin
saya ceritakan kisah ni kat kakak
okeh..kena gelak kuat2

mula2 xmo amek pusing
tp
saya risau~andai terjadi bagaimana??
bersediakah saya????

kisah mimpi??

huhu

saya tak sanggup nak bercerita

apatah lagi nk hadapi kemungkinan itu

Y_Y

ini bukan mimpi hantu
tapi
mimpi yang lg dasyat dari hantu



*kawan saya kata : ni sindrom org neves xberenti*

Isnin, 8 Ogos 2011

bersabarlah wahai sahabat ~

Reaksi: 
pagi tadi saya dikejutkan dengan satu berita
sangat pedih!!
cerita tentang kawan saya yang putus tunang



dia berbicara
satu2 perkataan yang terkeluar bagai menghiris2 hati
terkedu seketika
terdiam pun ade jugak
saya tak tahu nak kata apa
sebab??
saya tak merasa alam pertunangan
takde gelaran tunangan orang

dia menangis
saya suruh dia sabar
(logik ke weyyy time2 ni soh sabar??..blur..)

saya katakan pada dia
:seharusnya kau bersyukur:

dia kerutkan dahi
:nape??:

kau belum ke alam perkahwinan
belum ada ikatan, yg mana jika putus ikatan itu, kau menjadi seorang janda
mahu????

dia diam..tersedu2..makin menjadi2

saya peluk dia
erat..biar dia rasa masih ada insan lain disampingnya

aku menyesal
terlalu banyak masa aku habiskan dengan dia

saya diamkan

paling malu, bila majlis pertunangan kami telah diketahui ramai

saya diamkan lagi

aku dah kawan lebih dari 2 tahun
dah kenal luar dan dalam
kenapa dia berubah

saya diamkan lagi

aku malu 

saya peluk dia lagi
lepas ni kau jgn ulangi kesilapan lama
sebab tu dalam islam, pertunangan perlu dirahsiakan

lama dia pandang ke bawah
jarinya yg dulu cantik dihias sebutir cincin dari habib
kini kosong

saya pegang tangan dia
mana cincin?jual kat aku boleh?

haha
dia pun gelak
ok..menggembirakan teman disaat berduka dapat pahala kan?

saya beritahu bujal

jawapan bujal???

:biarlah rahsia:
dat's why i pilih u tau
ekekeke

buat sahabat
"lelaki yang baik untuk perempaun yang baik"

Ahad, 7 Ogos 2011

40 hari sebelum~

Reaksi: 
harini last day kami berjumpa sebelum 16.9.2011

dan

macam2 yg kami buat

fitting baju bertandang

dan tadi jugak saya berbuka umah bakal mak metua

ok

sangat2 terharu dan bersyukur

Ya Allah, kau kurniakan lah kesejahteraan dan keberkatan kepada keluarganya

Kau limpahkanlah kasih sayang dan kebahagiaan yang berpanjangan

amin

Sabtu, 6 Ogos 2011

Reaksi: 
saya sayang mak&abah


terima kasih mak 
:)


*takde galang ganti tempat mak&abah*


~terasa nak peluk cium mak..lamanye rase xbalik kg~

Khamis, 4 Ogos 2011

cik siti&peralihan

Reaksi: 
ecececece

bunyi tajuk macam sayangkan peralihan je kan
kalau ye pun ape salahnye

semalam, kami cerita2
cerita tentang perkataan sinonim
gemar=suka

Cikgu. Siti : Bala, buat 1 ayat pasal suka
Bala : Pn Siti suka pakai baju merah...betul cikgu?
Cikgu Siti : ok..bagus (ceh, awal2 dah gelar i puan tau)

Cikgu Siti : Jia Leong, berikan saya ayat gemar
Jia Leong : Zie Hang gemar Moganeswary
Cikgu Siti : @!#$%^&
(ape kau mencarut ni weyyyy!!!)
Jia Leong : aiya cikgu..salah aaaa!
Cikgu Siti : awak salah guna perkataan..bla..bla..bla
Jia Leong :..ok..ok..ok..sori aaa cikgu~
Jia Leong : saya gemar nasi ayam makan..ok x cikgu?
Cikgu Siti : aiya apek! bla..bla..bla
Jia Leong : salah ka?? saya gemar makan nasi ayam..(dia buat muke comel)
Cikgu Siti : ok..bagus..duduk

dalam hati
saya panjatkan rasa syukur, 
kelas yg saya ajar sudah boleh membina ayat
walaupun
kadang2 ayat tunggang langgang
lintang pukang
tapi..tak ape la kan..
dah nama pun peralihan..sikit2 ok la 2
dari tak tahu langsung

*mangsa buli saya sbb struktur ayat dia sangat lemah*


impian saya hujung tahun
mereka dah pandai membuat karangan walaupun hanya 1 perenggan

doakan saya ye kawan2
:)

**kalau dulu menangis2 xmo ajar peralihan..tapi sekarang, saya seronok..tak kenal. maka tak cintakan?**

Isnin, 1 Ogos 2011

lambakan

Reaksi: 
yeaaaaahhhh

bukan lambakan pekerja asing


tp


ni ha
tdo bersama kerja2 yg berlambak
sapa kata
cikgu xde kerja wey!!!!

tp masih sempat buat ini

jeng jeng
xde keje :p