Ahad, 30 September 2012

survey2

Reaksi: 
lepas g pasar
lepas buat sarapan sedap
lepas masak lauk super sedap2
lepas kemas rumah bersih2
lepas cuci baju wangi2

waaa...tiba masa untuk survey ~
suka2

naik kreta trus g butik brg2 baby
tgok stroller
tgok car seat
tgok baju baby
tgok kelengkapan baby yg lain
beli??ooooh..belum masanya
tunggu bila anak mama cecah 7 bulan :)

jom melabur kt tempat lain ^^,
hampir 2 jam gak la meronda kt tempat yg sama
hanya nak beli 2 menda je pun
tapi..puas hati!!!
ok..pejam2 mata~pejam2 mata
poket suami isteri nk kempis dah ni


tak habis kat situ je
kami g survey kabinet dapur
waaaaa~
nak itu..nak ini
nak pasang itu..nak pasang ini
astafirullah..astafirullah

tp cnfirm dh dia jd vendor kami
insyaAllah..moga pilihan kali ni memenuhi citarasa



*mau balik JB..mau balik JB*




seminggu suami g kursus
nak soh ulang alik
tapi kalau naik motor..saya tak nk bagi
kalau naik kreta..kreta di JB

uhuk2...siapa mahu urut pinggang saya ni :'(

Khamis, 27 September 2012

report GDM saya

Reaksi: 
lama rasanya tak cek gula dlm darah..
sebab kali ni BSP saya selang 2 bulan sekali..
berbanding sebelum ni sebulan sekali
berbanding sebelum ni seminggu sekali
syukur..bacaan dlm darah nampak normal
petua??? sentiasa positif!!!
makan??alahai..kadang2 main sorok2 minum manis ngan suami
kadang2 makan nasi byk2 belakang suami
kadang2 beli jugak makanan yg byk karbo
diet??sikit2 je sbb kesian kt anak mama kalau kurus ~
hihihihi..alasan kan

saje nk share,
selain jaga pemakanan,
ada juga saya amalkan bacaan ayat2 dr al-quran
1. surah al-fusillat
2. surah yunus
insyaAllah kalau Allah izinkan..saya cuma bertawakal
lagi satu,
doa dr suami..selalu minta dia doakan saya
sbb pernah dengar dlm ceramahkt IKIM
doa yg paling mustajab untuk seorang isteri adalah dr suaminya
tapi..yg belum ada suami tu, minta la mak&abah doa tau

bacaan 8am : 4.6 mml
bacaan 10am : 5.9mml
bacaan 2pm : 4.8mml
bacaan 7pm :5.4mml

saya call KD Mambau, nurse kata OK je :)
alhamdulillah
owh..BSP ni saya buat sendiri kt rumah
malas nk ulang alik g klinik
 




tepon mak semalam..
rindunya nak main masak2 ngan mak
rindunya nak baring sama2 ngan mak
rindunya nk gurau2 ngan abah
rindunya nak kacau gadget abah
haih..~ 

akak, abg ngah, nadi!!!jom balik JB!!

Ahad, 23 September 2012

perjalanan yang paaaanjaaaaang

Reaksi: 
Jumaat,
pas abis skolah kami gerak ke Pendang, Kedah
fuhhhh~setelah sekian lama tak naik bas
paling latest saya naik bas masa tu final year kt UPM
see?? lama kan..
jakun2 jugak tapi alahaiii mcm nk patah pinggang
siap2 xmo minum air byk sbb ye la..ibu mengandung kan kuat kencing

sampai2 je dh masuk ari sabtu
pukul 4 pagi rasanya
saya? depan mata hanya nampak tilam
sbb pinggang sakit sgt

sedar dr tidur, mak mertua yang kejut
sungguh kurang sopan kan bila mak tido bwh ngan akak ipar
saya pulak yg tdo atas
erk..mintak maaf mak, akak ijah, kak yah n kak nina
baby nk tdo atas tilam..hihi

masa nk g solat tu, saya rasa lain
tgok2 kaki
whattttt!!! bengkak~~~~
serius..saya takut
pelan2 kak nina urut..nampak surut sikit
saya kira2..kandungan baru nk mencecah 6 bulan
tapi kaki dh bengkak
:'( takpe2 kena redha sebab Allah beri sesuatu bukan dengan sia2

saya goggle2 la jugak penyebab bengkak ni..antaranya

1. lebihan air dalam badan :: pesakit GDM mmg kena minum byk air manis masak
2. kurang bergerak :: dalam bas mana boleh gerak2 mcm kt sekolah kan
3. duduk terlalu lama :: 6 jam ok dok dalam bas tu

so, saya carik jugak cara nk hilangkan dia

1. tdo dlm keadaan kaki tinggi dr  badan :: suami kata nanti dia ikatkan kaki tergantung kt siling
2. byk kan bergerak & berjalan :: azam nk berjalan keliling sekolah
3. jgn pakai kasut yg ketat :: dh bengkak, mmg kena cari kasut baru la kan..suami kata pakai je kasut dia :"(
4. bykan minum air masa..so kuat kencing..so air sentiasa keluar & masuk : arini dh byk kali msuk kuar toilet
5. rendam ngan air sejuk : sebelum mandi hampir 1/2 jam berendam kaki :: sejukkk ok

::bukan kaki saya::

 nampak la surut sikit tapi petang ni nk ajak jugak suami g cari sandal~


Khamis, 20 September 2012

anak mama&baba

Reaksi: 


anak mama dah besar :)
alhamdulillah..kandungan hampir mencecah usia 6 bulan

time2 ni saya selalu ajak dia borak
cerita2 tentang kisah nabi
cerita2 tentang mama dia
dia?
gerak tak henti2

terima kasih ALLAH

Rabu, 19 September 2012

tentang rasa syukur

Reaksi: 
dalam quran ade tulis
menitik2 air mata
tersedu2 menangis
anak dalam rahim bergerak2 makin kerap

saya tak berapa ingat tafsirannya
tapi lebih kurang begini bunyinya
"terlalu sedikit di kalangan kamu yang mensyukuri nikmatku"

mukjizat yang diturunkan beratus2 tahun dahulu
menceritakan tentang hari ini
tentang umat Muhammad 
subahanallah
terasa kerdil sangat diri ini
pandang diri
muhasabah sama2 suami
sama2 menitik air mata

laillahaillaantasubahanakainnikuntumminaldzolimin

~ya Allah, jadikanlah kami, masukkanlah kami dalam golongan orang yang bersyukur~

pada mulanya mmg saya marah, kecewa, geram
hanya kerana ucapan terima kasih atas budi kami yang sedikit
tapi saya lupa
berapa banyak saya ucapkan alhamdulillah
tatkala mata terbuka dari tidur
saat nafas masih lagi boleh dirasa
saat melihat mak&abah sihat
astafirullah


penghargaan dari manusia yang saya harapkan
sehingga lupa nikmat yg Allah berikan

ya Allah ampunkan hambaMu ini ya Allah
 

Selasa, 18 September 2012

walimatulurus uji&wani

Reaksi: 
tarikh yang sama
lokasi berbeza


waaa..mula2 mcm n k menangis bila xdapat g jumpa uji
tapi masa raya haritu, saya n suami g awal~

jumpa jugakla bakal pengantin  baru

uji bambam
cepat2 ye dpt zuriat..bagi sebaya :)


dan ini, adik ipar saya wani



pada kedua2 pengantin baru, 
semoga ikatan yng baru dibina ini membawa kita ke syurga ALLAH
insyaAllah


kalau 16 september ni dorang dok sanding

setahun yang lepas kami baru je diijab qabul :)
tapi xsambut pun sbb kami sambut 18 syawal aritu

pengantin baru SETAHUN
hihi :)
saya sayang kamu abg 

Rabu, 12 September 2012

anak mama punya checklist!!

Reaksi: 




satu malam bila suami jauh di sisi..chewahhh~

haaaa!ni dia checklist baby kami



sayang!!! jom~

Selasa, 11 September 2012

dos 1

Reaksi: 

sakit ok!

err bukan botox la
tapi
injection untuk ibu mengandung

dos 1 : untuk elak kancing gg

##depan2 nurse buat2 gagah je..tp bile tepon suami ok..buat2 sakit##
hihi

Isnin, 10 September 2012

suprise!

Reaksi: 


terima kasih abg~

Jumaat, 7 September 2012

alhamdulillah Ya Allah~

Reaksi: 
semalam g KK Rasah..dapat giliran pertama tau
semangat kejutkan suami awal2 pagi sbb nk dapatkan giliran awal 2001
kali ni saya tak cuti sebab PK1 benarkan saya amek time slip
jimat cuti..terima kasih Datin~

masuk2 kt bilik Dr, saya tanya "Dr, suami saya nak tgok boleh x"
Dr senyum..barangkali faham keterujaan suami
bila Dr  mula scan..
kami nampak kepala dia
kami nampak abdomen dia
kami nampak kaki dia
kami nampak tangan dia
kami nampak mata dia
kami nampak jantung dia
subahanallah..ada anak kami yg sedang membesar dlm rahim saya
bergerak2 sampai Dr penat nk cari posisi dia :p

bila Dr nak tgok jantina...
saya pandang suami, suprise kan~
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

..
..
..
..
.
..
.
..
..
.
..
.
..

anak baba & mama nk kasi seprais juga rupanya
dilipat kaki dia rapat2
malu kot nk tunjuk 'itu' kat kami

suami mulanya ajak saya g scan kt swasta
tapi mcm biarlah jadi rahsia kan..
barulah lebih eksaited nk tahu

biarlah..apa pun jantina yang Allah berikan kepada kami
kami bersyukur..yang penting saya sihat..kami sihat
Allah lebih mengetahui apa yang terbaik buat hambaNya~


*kalau mama&baba kerja dengan masyarakat, mama&baba doa supaya anak mama&baba sama2 dapat tolong masyarakat juga*

Rabu, 5 September 2012

mimpi

Reaksi: 



baru cerita2 dgn abah aritu
semalam dh masuk dlm mimpi
 cantik kan?


paling ngelat, suami dh g showroom die sensorang
tak aci :'(

perut ooo perut

Reaksi: 
eh, mana perut?xnampak lagik pun~

dik, brapa bulan ni? kecik je perutnya

ti, ko xmakan ke??perut baby mana?

ok..toksah kalut2
ada perut saya ni ha..elok terletak
besar dah kak
dh terasa sengkak bila duduk ni
tapi
tersembunyi
sebab baju kurung saya beso
macam mak cakap,
mak buat baju beso2 sebab nanti kalau mengandung senang

hi hi hi
betul kan naluri mak saya
sayang mak super duper kuasa 3
cuma skang ni saya xboleh pakai seluar dah
ok..alasan mahu shopping laju2

esok pagi nak g scan
nk tgok jantina baby
jgan sorok2 ye syg
senang nanti mama&baba nk beli baju

yee~mood nk beli brg baby dh menggila ni
tapi
~kena sabar~
esok, 
nak pergi seri serdang..sekolah lama
nak jumpa kawan2 kat situ
lamanya la kan xjumpa
nk soh dorang pegang perut :p

pastu nak balik sg buloh pulak
tapi kejap je..nk hantar barang n jumpa kawan suami
malam baru balik seremban..sabtu, kena kerja
hoooray~
ok..x hoooray  sebenarnya sbb suami g terengganu sabtu tu :'(
sob..sob


*ada orang offer nk belikan katil baby..alhamdulillah rezeki anak mama*

Selasa, 4 September 2012

18 Syawal 1432

Reaksi: 

 Syukur Alhamdulillah
diberi kesempatan bernafas pada usia setahun perkahwinan kami

moga Allah akan mengukuhkan lagi ikatan ini

sayang..kamu masih ingat saat manis ni?


penyerahan tanggungjawab yg dulunya abah galas~

Alhamdulillah..suami saya seperti abah bila membimbing saya
terima kasih Allah kerana memberikan saya seorang suami yg lengkapkan hidup saya

moga akan berkekalan seperti ini


buat suami yang disayangi,
moga Allah memanjangkan jodoh kita hingga ke syurga ~


sgt bertolak ansur walaupun warna pink bukan pilihannya
:p



merdeka kt bawah ketiak mak :)

Reaksi: 
jumaat, kami balik JB
yeaaahhh..sangat best 
dari seremban -----> melaka suami bawak motor adik
dia dh abes praktikal kt cyberjaya
nk suruh die bawak sendiri mmg kesian la kan~
ok..kami yg kena tinggal..dasat betul bile org suami dpt motor
 jgn bwk laju2 lg ye syg

sampai2 rumah, mak dah masak asam pedas
mabelesssss..ikan yg baru dpt dr laut
wahhh..sekali belasah sampai 2 ekor tau
suami? mcm biasa..perut dia kan besar :p

jumaat, kami tak byk gerak
just duduk rumah
borak2 ngan mak..men masak2 ngan mak
kumpul ramai2 kt bilik mak
bilik mak yg super cool ^^,

sabtu, 
saya gerak g Kota Tinggi, jumpa bakal pengantin uji bam2
wah...dah naik dah seri pengantin

tak dapat nk attend sbb bertindih ngan majlis adik suami
so, saya dtg awal la kan
awal2 dh dpt goodies bag n gift
suke sbb dia unik :)
terima kasih uji
moga dipermudahkan segala urusan kamu nanti

balik dr kota, kami g rumah Gjah
wah3..rindu seh
lama xjumpa
tapi saya dh tahu satu perkara..moga berjalan dengan lancar ye syg
nak hadiah pe nanti?hahaha

balik dr rumah jah, 
kami g umah akak idar pulak
amek barang then baru balik rumah mak

ok..mak dah bising sbb xbalik2
mak buyung xelok jalan sampai malam2
T_T

ahad,
kami ke majlis kawen sepupu
kt kg pasir putih
ok..sgt gojes warna dia..pelamin dia..solekan dia
santekkk!
buat suhaila&zulkiflie
moga Allah memberkati perkahwinan kamu
amin

3 hari rasa kejap je kan
next week, kena tinggal sbb suami kena g terengganu seminggu

ok.nak nangis la macam tu
:'(


berlima saje :'( tanpa saya sbb sibuk meronda
sgt jeles ok!