Jumaat, 13 November 2015

Amna celebration

Reaksi: 

Kakak, ober tau!!
Tiup lilin adik



Seronoknya bila tgok semua ahli keluarga berkumpul, makan2, gembira2, haih...seronoknya bila bersama.

Rabu, 11 November 2015

Cuti mama&anak2

Reaksi: 
Baba bawak kami naik bot!!



Abah, selalu ada untuk anak2

Selasa, 27 Oktober 2015

Amna 1st year

Reaksi: 




Happy birthday sayang!

Moga dipermudahkan urusan kita membina keluarga yg bahagia :)



Sabtu, 24 Oktober 2015

Persaraan pengetua

Reaksi: 

Kakak & mama
Tunggu adik beso lg sikit ye!

Rabu, 21 Oktober 2015

Selasa, 20 Oktober 2015

Takde pampes, tak tdo dengan mama, wean off

Reaksi: 
Cepatnya kakak berdikari
siang mlm dh xpakai pampes

Malam pun dh tdo asing dgn mama..tdo katil sendiri..tp sebelum tdo tu peluk2 mama dulu..salam mama..cium mama..sedih pulak rasa..tp terpaksa la kan sbb dh nk 3 tahun

Tapi

Tapi

Tapi

Nak wean off mmg xberjaya sampai sekarang.pening dibuatnya..nk buat stok ebm mmg xde dah la..lepas adik, kakak..lepas kakak, adik..


Ok kakak..umur cecah 3 tahun xboleh dh nk nyusu mama. Sian adik dan adik :)

"kakak yg over manja"

Rabu, 14 Oktober 2015

Bila stress

Reaksi: 


Rasa nak balik

Nak cium ketiak masam budak dua ni

Ok.bai.

Sabtu, 10 Oktober 2015

tips 1 : ajar anak bercakap

Reaksi: 
Kali ni mama nk share beberapa tips
atas pertanyaan kawan2 bila tgok aufa petah bercakap..syukur..bukan nk bermegah dgn nikmat yg Allah berikan secara percuma ni..saya dpt pun dari pemerhatian, soal selidik, pembacaan dan perkongsian pengalaman dr pelbagai lapisan ibu bapa..dr klinik, dr dokter, dr org2 tua, rakan sekerja..

Dan alhamdulillah..aufa boleh memanggil kami seawal 1 tahun..amna? Bila nk amek die dr umah ibu nab, die dh panggil mama..mama..mama..sampai2 rumah kalau ada baba, lompat2 die panggil baba..baba..baba..

"Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (ni’mat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (ni’mat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.”(QS. 14:7)
Saya mmg sgt kurangkan anak dgn gadjet..saya selalu galakan anak2 bermain sendiri ikut daya kreativiti dia sendiri..

Biarlah bersepah..kdg2 tu dlm playroom die sampai xboleh nk masuk sbb bersepah tp xpalah asalkan anak2 gembira membina imaginasi dan kreativiti dia

Tapi!!! Paling penting kita bermain sekali dan berkomunikasi..walaupun dia xpandai lg nk bercakap tp saya tetap buat komunikasi antara kami. Secara xlangsung dia akan ada rasa nk bercakap

Next tips sambung selepas ni..bos dh masuk nk mula meeting

Rabu, 7 Oktober 2015

#tugeda

Reaksi: 


Sebenarnya kami laki bini dh xlarat nk dukung amna..bukan sebab berat tapi lasak!!

Amna pun kami xbiasakan naik stroller..mcm terkepam je rasa..ahahahaha..so stroller yg ada tu buat tukun tergantung dlm stor :p

So..kami decide guna SSC.brand? Mcm2 brand saya cuba..tp xla beli cuma pinjam kwan.

Brand pertama : ER** - amna xserasi sbb keadaan panel die xberapa selesa untuk bdn amna..amna ni mewarisi rangka omak eh..kocik..so agak xselasa untuk dia..meronta2 nk keluar

Brand kedua : SN********* - amna xserasi.baru letak trus xnak..walaupun meronta2 nk belu brand yg ni sbb corak shantek2..anak xsuka nk buek cmano kan

Brand ketiga : Bo***** - amna panas..berpeluh2..so i reject

Brand ke4 : nama xingat tp mahaiiiiii xingat!!!! 700 lepas diskaun.omak eh gigil tgn nk bayo..even amna suka tp buat2 xreti je

Pilihan akhir : #tugeda : opkos amna suka.duduk dlm.mesti dia tdo..org kata bonding time kheeeeennn..ahahahha..so mama beli dgn harga tgh sale.dptla kurang sket..i loike
kt palm mall..baru park kreta dh tdo :p


tgh menikmati dating berdua2 an sbb kakak& adik tdo

Tips mama: rajin2 la sevey!!boleh jimat byk 

Cinta baru

Reaksi: 
Senyum dulu sendiri2

Alhamdulillah..Allah berikan kami rezeki kelapangan masa.syukur sgt2

Beli sendiri - baba drebar dan tukang bayo
buat sendiri - baba gunting.ukur
jahit sendiri - mama jahit.ukur.siapkan pasang

Anak2? Opkosla lepas mkn kenyang2 die main 2 beraduk smpai berbenjol kepala kakak jatuh kerusi.xpala..proses membesarkan anak..sebab tu saya xmo buat partitian antara ruang makan n ruang tamu..anak2 masih kecik nk berlari, melompat, main semunyik2..

Bila dh siap!!!kalau boleh nk tdo pun depan langsir..kikikiki..so, next holiday nk tukar langsir bilik2 pulak :) 

Hadiah oktober

Reaksi: 
Awal oktober aritu, 
Amna kasi kami suprise..die dh boleh berjalan!!!
Opkosla kami excited kan

 Syukur..mudah membesarkan amna
xbyk ragam..alhamdulillah..terima kasih Allah

Kenapa mesti obses?

Reaksi: 

Ini versi amna safiyyah mama
Keluar2 hospital mmg letak dlm car seat
sampai la ni..die tetap seronok duduk dlm tu

Mula2 pkai yg infant car seat..kakak punya
tapi bila die dh rasa sempit, mengamuk2 xmo duduk
last2
gigih jugakla cari car seat yg cam atas tu

Kenapa?
Saya nk biasakan anak2 duduk kerusi sendiri

Sebab?
Kami selalu b3 aje.baba kerap kerja luar
So bila nk ke kedai atau kemana saja mmg senang la nk duduk kan die dlm ni..kakak pun ok jek

Harga?
super duper murah sbb kbtulan kami pergi kedai yg nk tutup..die lelong brg2 die..kami xtau ape pun..kebetulan lalu lepastu terpandang...alhamdulillah..rezeki amna

Okla.itu saja

Selasa, 21 Julai 2015

Selamat hari raya!!

Reaksi: 

Selamat hari raya!!

Dari keluarga kecil kami
.baba.mama.aufa.amna.




Ahad, 12 Julai 2015

rezeki org yg bersabar

Reaksi: 
puas sevey car seat amna
sebab amna dh xnk duduk dlm baby carseat lg
penuh!dan sempit!

dan hampir2 terbeli rm RM600++
suami?opkosla bising kan

dan dah nama rezeki sbb suami bersabar,
kami dpt beli car seat yg sama..brand yg sama..
dgn harga rm190
:) murahkan~

Jumaat, 12 Jun 2015

amna

Reaksi: 

Amna Safiyyah

part 2

Reaksi: 
.
.
.
.
.
.
.
bersambung lagi kisah sebelum ni

Lepas keluar dr bilik OT
Nurse rehatkan saya kt satu tempat ape ntah namanya..nk tgok tindak balas saya dgn ubat bius tu..bila dah 1/2 jam, saya dh boleh rasa baru die bawak keluar nk hantar ke wad..lega rasa..dlm hati cuma nk tgok anak.

Baba? Kesian die risau.lama tunggu saya kt luar.bila nampk die sedih, cepat2 mama bgtahu "mama ok la baba" sempat senyum2..die tgok saya dh kuat barula lega agaknye~

Sampai2 kt wad, org pertama yg ditanya mestila amna saffiyah..elok terletak je kt babycoat..syukur amna sihat dan baba sempat azankan amna masa mama disiap2kan nk dibawak ke OT.even xsempat nk tgok kelahiran amna, xpela..yg penting amna sihat..


Untuk anak2 mama,

Apa juga keadaan kamu berdua dilahirkan
macamana pun kesakitan yg dilalui untuk keluarkan kamu berdua, ketahuilah mama&baba selalu sayang kamu..jadila anak yg solehah..jadilah org yg mampu memberi manfaat kpd org lain..jadilah kakak yg boleh jaga adik2 insyaAllah

Adik no 3, kita tunggu versinya pulak~ :)
eh? Belum buat masa ni
Bagi amna besar sikit..manja sikit mcm kakak sulung
InsyaAllah..doakan yg terbaik buat keluarga kecil kami


Selasa, 9 Jun 2015

kelahiran anak kedua

Reaksi: 
Lamanya rasa xupdate
..
..
..
..
..
..
bukan apa..sibuk&mlas pun ye


Sebenarnye nak cerita tentang proses kelahiran amna..sangat berbeza dgn kakak..walaupun dr rahim yg sama..laluan yg sama..tetap berbeza

24/10/2014
Lepas asar dh rasa perut memulas2..lain mcm rasanya..masa ni adik dh overdue 2 hari. Bincang dgn baba, baba nk hantar ke hospital trus..xyah g klinik..pasrah je rasa

Call bs kakak, nk hantar aufa mlm ni kejap je dgn harapan tak kne warded sbb rasa sihat

Cek2 bagai..laluan baru 1cm jek tapi...mama demam 37.6c masa tu trus dokter suruh masuk wad.nangis kejap.xmo masuk wad sbb pikir kakak yg belum cerai susu sepenuhnya..masih perlukan mama bila nk tdo.alahai..trus call kakak mtk amek aufa mlm ni jugak lepas baba amek kt umah bs.ok setel.lega

25/10/2014
dokter cek suhu mmg xtrun tapi peliknya mama xrasa demam pun. Rasa sihat aje. Tiap 2 jam dokter bg panadol dgn antibiotik..mama? Mmg cmpk ubat dlm tong sampah sbb xrasa sakit/ demam.bila nurse tanya...asyik ckp dah makan..dh telan..kalau dikira..mmg byk la yg dibuang tu..masa buat CTG pun jantung adik laju..sampai ke 180.jugak la..masa nurse buat tu kelam kabut dokter dtg..tapi bila tanya mama...mama ok je..xrasa sakit/demam

26/10/2014
Mama dh mintak balik rumah.byk kali.tiap kali dokter dtg cek mmg mama asyik ckp menda yg sama..asyik ulang soalan yg sama..dokter, boleh x kalau saya nak balik???

Opkosla kan dokter xbg..takut saya salah seorang drp mereka2 yg nak homebirth..oh no no ni..sebelum dokter xbg, opkos suami org pertama.yg menentang

Dan mcm biasa..mama xrasa sakit.suami dtg jenguk pun mama boleh gelak2. Call aufa byk kali mmg akan asyik menangis smpai lebam2 mata rindu.bisik kt adik...sayang keluar la cepat..nanti kakak boleh dtg lawat adik

Mlm tu bila dokter cek..saya mtk balik lagi dan janji sungguh2 nk akan dtg lg kalau terasa sakit.dan.....paling happy dokter bg green light balim esok pagi!!!yeay!!

27/10/2014
1 pagi mama terjaga.sakit pinggang.sakit nak bersalin tp xkuat cuma dh konsisten setiap 15minit.call mak.call baba.bgtahu adik dh nk keluar

6.30 pagi, buat VE , laluan dh 3cm mmg kne duduk wad diam2 xboleh balik.ok.exsaited nk sambut adik. Call baba mtk dtg pagi tu.sempat makan.borak2.picit2.

1230pm, buat VE dh 4cm..baba dtg ziarah mama betul2 xkuat.dh kerap 5minit sekali.buat CTG bagai adik dlm keadaan  normat heartbeatnya.

2.30pm waktu lawat dh habis..baba keluar& waktu tu saya kne tolak masuk labour room. Call baba sbb nk suruh pegang hp.masa ni baba kt surau.

Masuk2 dlm LR, baba trus g solat.nurse pasang2 wayar.cucuk jarum.tapi bila nurse buat VE dh 10cm rupanya..trus nurse suruh teran..lagi la bila dh nk pecahkan air ketuban, adik dh berak dlm perut

240pm adik keluar dah.baba xsempat jumpa.tau2 bila habis solat baba tnya kt kaunter nurse kata dh bersalin.cepat kan.alhamdulillah mudah betul proses keluarkan amna safiyyah.

Tapi tak abis kt situ aje..lepas dh jahit luka..mama sakit masa nyusukan amna.bisa 1 badan.bila panggil dokter rupanya ada saluran darah yg pecah masa meneran.kuat kau bila.meneran.lepas.mkn kan..harusla byk tenaga. Dokter decide tolak mama masuk OT..baba risau bagai dh bile tgok mama pkai sut org yg nk kne operate..sakitnya masa tu Allah je yg tahu..lg sakit dr bersalin.bisa sgt2.dekat 2jam jugak la dlm bilik OT tu..masa tu kne bius separuh bdn dn masa die tetaskan balik nk buang darah beku tu mmg xsedar ape.ttdo sbb penat.sedar2 dh siap :) 

Ok.update nanti.amna nangis