Khamis, 27 Jun 2013

nak senyuuum sampai telinga

Reaksi: 
tadi dalam kereta
ehehehehe
suami kata " YANG, AWAL PUASA BALIK JB NAK?" 

eh, betul???
tanya balik kot2 salah dengo
sebab puasa yg ke 29, 30
pastu raya 1, 2, 3, 4, 5 kat JB jugak
eh, boleh ke?
hikhikhik
senyum saja sampai cecah telinga
suami kasi..suami izinkan

yeayyyy! nk book cuti jumaat nanti!!!!!
boleh sambut puasa
nopa...jom kita excited sama2~

(^ ^)


berat anak mama naik sikit je sbb dh lasak sangat
tak reti dok diam
tunggu la next month, mama kasi makan byk2

~comelkan anak mama ni~

Rabu, 26 Jun 2013

nopa dan angka 5

Reaksi: 





 fuuuhhh
tarik napas dalam2
..
..
..
ye, kena pulun kerja sebelum puasa
so masa puasa boleh la rehat2 sikit

aufa,
dah 5 bulan kamu
besar dh anak mama
cepat betuuul
mcm xpuas cium bau masam die
kikiki



buat baba,
terima kasih hadiahkan nopa
terima kasih hadiahkan mama sekali

:)

pulunnn ngepam untuk stok puasa
yakin boleh!

Isnin, 24 Jun 2013

cloth diapers : aufa

Reaksi: 
ade yang tanya saya
"ti, ok x guna CD"
"ti, vontot nopa xpanas ke guna CD
"ti, ko rajin plak nk basuh kan"

memula, YE, saya sangat malas nk cuci segala bagai
nk menjemur
nk melipat
nak masukkan insert
nk letak dlm bakul CD sahaje
ye, sangat malas

tapi
sokongan suami sangat membantu
die yg membasuh
die yg jemur
die yg melipat
saya hanya kadang2 saje, bila die tak sempat
ok la jugak kan dari xpegang langsung

nopa pkai CD fulltime bile die ckup sebulan
sebelum ni ade gak pakaikan sekali sekala
sbb nk biasakan
masa dlm hari tu die pakai pampes biasa
mmg nmpk beza
yg mana mudah melecet dan yg mana lebih selesa
yg mana cepat panas

susah nk cakap sbb penerimaan baby lain2
anak awak lain gayanya
anak saya lain gayanya
cuma saya sebolehnya nk besarkan anak secara alami
xde sgt nk gaya moden tp mudaratkan anak
dan terima kasih banyak2 kat mak
sbb mak mentor paling terbaik
ingat lagi pesan mak, jgn biasakan diri makan pil itu, pil ini
untuk badan, kamu kena rajin
ye mak, terima kasih


setakat ni nopa ade 22 keping CD
brand berbeza2
harga pun berbeza2
paling murah RM18/pcs
paling mahal RM43/pcs

erm..itu je kot
ok.bai.

#nak ngedate ngan suami sbb tglkan kami lagi#

bila ALLAH mahu beri rezeki..DIA maha mengetahui waktu yang terbaik buat hambaNYA

Reaksi: 
dengar berita yang seronok dr kawan2
saya pun nk tumpang seronok
alhamdulillah

buat FAR, UJI dan LINDA
tahniah weiii
moga bersabar dengan dugaan ibu mengandung
seronok sebenarnya tau
diberi sakit ini
diberi sakit itu
yang penting, jgn mengeluh itu ini
sebab
hujungnya, sangat manis
tgok baby sendiri
aaahhh..nopa, cepat belatih jadi kakak

ada juga yg belum dikurniakan rezeki punyai anak
bersabarla
ALLAH maha mengetahui masa yg terbaik
usaha dulu seboleh mungkin
baru kita tawakal
ALLAH tak pernah menghampakan hambaNYA

percayalah~ 


Ahad, 23 Jun 2013

hujung minggu nopa&mama

Reaksi: 
kamu akan bebel
 bila jerebu
baba dah pesan, jgn keluar rumah
jgn buka pintu
jgn buka tingkap

apa lagi
nopa kena gulik2 kat playroom seharian
gulik sana, gulik sini
mama pun sama
baba lak jauuuuh kt batu pahat












 mcm tak puas lak bergulik2

Rabu, 19 Jun 2013

aufa merajoook

Reaksi: 

haritu
aufa baangun pagi
pepagi hari
mama pun belum mandi nk g keje

xpela..baba ada, mama soh baba layan aufa
kalau xdilayan, dia nk ikut mama mandi

baba kuat tido
aufa kuat tido tapi suka bangun awal

die menjerit2 tepi baba
kikiki
mama dlm bilik air tgok kejap2
die merengek nk mintak dukung tgok luar rumah
kebiasaan nopa
even hari cuti
bila dia bangun saya akan bawa dia keluar rumah
tgok keadaan pagi hari
waktu subuh
nopa suka dan dah jadi rutin
tapi
haritu baba malas
kan baba kuat tido, mama pulak nk siap2 g keje

kali ni aufa menjerit
kuat mcm mama dia
hahaha
apa lagi, baba marah la nopa
kekonon je marah
tapi
aufa dh pandai merajuuuk

masa baba nk hantar die ke rumah pengasuh dia xmo tgok baba
asyik tgok tgn dia
baba panggil pun dia buat tak reti je
hahahaha
selalunya dia eksaited naik krerta baba die
sbb kreta mama dh jadi mcm skolah bergerak
sana sini buku, kertas, botol air

petang tu, bila mama amek die
die suka tapi bila baba tgok die
die xmo..hahaha

jenuh baba nk pujuk dia
sian baba
tapi mama yg kena marah sbb mama kuat merajuk
masa peknenkan nopa dulu
~
dasar anak mama kan

die dh boleh tegakkan badan tau!

katil

Reaksi: 
minggu yang padat
masa yang singkat

ehem!

maafkan mama aufa, mama kena kerja lebih masa
mama byk kerja

tapi 

mama teringin cari ini untuk anak mama


mana eh nk cari katil putih mcmni?
 
jom baba kita meronda hujung minggu ni
aufa sudah makin besar, kena tido asing2
kita kena ajar dia tido katil sendiri

nk jadi kakak kenala berdikari kan
:)

kronologi aufa tengok bumi

Reaksi: 
aufa dah 5 bulan!
ye~gigih mencari resepi untuk buat puree
suke :) mama excited tau beli brg2 masak nopa
we love u nopa

ok.
dh 5 bulan baru la saya ada kekuatan nk cerita
nak share
mcmane aufa melihat bumi

25 Jan 2013
jumaat malam lepas maghrib
saya merajuk ngan suami masa tu
gedik kan!
sebab nk soh suami anta balik JB.konon nk bersalin kt JB
dasar budak degil!
pas semayang tu, saya trus rasa contraction
dah tahu tu sakitnya sbb saya byk membaca
saya baring dan kira
5 minit sekali.konsisten! waaaa~terus sakit
suami panik.MIL pun panik
makan siap2 sbb mmg tgh kebulur
tepon mak kt kampung, MENANGIS weyyy
trus siap2 g spital
cek segala bagai bukaan 3cm
tapi sakitnya YA ALLAH, hanya ALLAH je yang tahu
tak mahu menangis mcm org sebelah
ye..saya kena kuat untuk anak
saya ingat apa yg mak pesan..terima kasih MAK

sepanjang malam..contraction tu tiap 5 minit..mmg konsisten
tapi sakit tu tak berapa kuat
siap2 mandi dan dapat tidur tapi tak nyenyak la

26 Jan 2013
pepagi cek bukaan, baru 4cm
ade sekali tu die buat VE die paksa buka laluan tu
saaaaaaaaaaaaaaakit la wey tapi saya diamkan je cuba untuk menahan
tak mahu jerit2..xmahu byk kuo suara
kira2..baru 4cm dari semalam saya paksa kuatkan diri
berjalan keliling, sana sini siap jumpa suami
lama...lama saya sakit
sampai saya dapat kawan borak2
dia pun sama mcm saya..anak sulung
ye.cikgu mmg byk cakap
sakit2 pun masih boleh gelak tgok pesakit tu menangis  

pukul 4 contraction saya mula kuat
darah dah mula keluar
banyak
tapi air ketuban tak pecah lg
mmg sakit tapi saya masih mampu nk tahan
cuma dah tak larat nk berjalan
org sebelah amek ubat tahan sakit
saya???tak mahu amek sbb ada side effect kt anak
so, pikir anak, saya masih mampu nk menahan dan xmo fokus kt sakit tu
lepas asar, bertambah sakit sampai saya panggil sister
die cek bukaan dah 6cm
tolak g labour room..cek lagi sekali trus jadi 9cm
ye.rezeki saya
dari awal saya dapat semuanya perempuan
dalam labour room pun nurse yg cek saya siap berzikir tiap kali buat VE
dan mereka sempat g solat asar..maknanya mereka sambut aufa dlm keadaan ada air semayang
masa tu juga nurse mainkan zikir2 masa nk sambut aufa
hebat kan rezeki ALLAH nk beri pada aufa

bila dah 9cm, dokter pecahkan air ketuban
bila dh pecah airnya, bukaan trus jadi 10cm
dan saya disuruh bersedian untuk meneran
yeeees! excited sbb masa tu suami ada kt sebelah
lebiu musyuk
teringat masa die memula masuk labour room
tersenyum pandang saya
ye..walaupun die risau, ketakutan, bimbang
die tetap hadiahkan saya dengan senyuman
katanya boleh beri saya semangat
alhamdulillah..bila suami disisi, rasa sakit hilang..siyes!!
3 kali teran..keluarlah aufa :)
masa tu pukul 6.15pm

saya masih teringat lagi masa dia gunting miss v
pehhh..terasa even ade yg kate xrasa
osem!

pas nopa keluar, menitik air mata
amanah yg ALLAH beri, besar sungguh ciptaan ALLAH
mak, tak terbalas rasanya sakit mak keluarkan saya

pas proses jahit, keluarkan darah..saya dihantar ke wad
dapatlah wad yg best sbb kakitangan kerajaan kan
esok paginya saya discharge sbb kami dua beranak sihat walafiat
syukur sehingga sekarang aufa sihat
syukur sehingga sekarang aufa mudah dijaga
moga ALLAH terus memberikan kami kemudahan menjaga aufa..amin
moga usaha kami membentuk aufa menjadi HAMBA ALLAH dipermudahkan
sayang kamu aufa manje :)

rindu nye mama kt kamu syg


 bile dah beso
die jadi anak baba
sebijik sama
bila baba marah, die merajuk
kelako tau 

ok.nanti saya update kisah dua beranak yg merajuk ni
mama?
mcm biasa jadi tukang pujuk nopa



Sabtu, 15 Jun 2013

bahana perkataan

Reaksi: 

lagi.
kata2 mampu membunuh


sekali diucap
tak terkata2

maafkan senang
lupakan tak senang

menangis la ko sorang2

Rabu, 12 Jun 2013

kena kira walaupun hakikatnya tak mahu kira!!!

Reaksi: 
gile x ko namanya
pasal balik kg je kot
merajuk berdepa2 muncungnya
ye
dulu saya tak kisah kalau jarang balik
sekarang
saya kena kira
asyik2 mengalah je tak boleh jugak kan
saya ada mak, abah
ada 10 beradik
yang penting ada KAMPUNG HALAMAN
rindu jugak nk berguling ngan 10 beradik tu
rindu jugak nk makan sampai penuh meja makan mak
rindu jugak nk masak 6 beradik sampai berkecah dapo mak

rindu nk main pantai tepi rumah
rindu nk men bako2 sampah
rindu nk bawak moto g keliling kampung
gile ko xsedih!
lagila dah ade aufa ni
rindu nk tgok acik nadi bawak lari nopa dari dapo g depan
tgok kuloi semunyik nopa
tgok ameera tido sebelah nopa
ye
sedih
sila jangan ganggu emosi ku!!!!!

nasib keje menimbun
xla stressss nak balik

pulak tu suami asyik xde cuti time cuti sekolah
asyik penuh jadualnye
errrr
balik gaya koboi boleh x mcm zaman2 bujang dulu???


ok.stresssss.
nak balik rumah mak jugakkkkkkkkk

Isnin, 10 Jun 2013

afkar ensem&aufa manje

Reaksi: 

afkar, awak kena tunggu lg 25 tahun lg ye
hahahaha
 

terjumpa ler

Reaksi: 
kamu

ye kamu

dah jumpa kan saya kat sini

behave urselfffff ok

diam2 tau

syyyyyyyyy~

kikikiki

ok, dah tak boleh nk merapu
dah tak boleh nk merambu!!!


syyyy
ok!
.diam.

Ahad, 9 Jun 2013

up up away

Reaksi: 






tungggguuuuu