Selasa, 27 Oktober 2015

Amna 1st year

Reaksi: 




Happy birthday sayang!

Moga dipermudahkan urusan kita membina keluarga yg bahagia :)



Sabtu, 24 Oktober 2015

Persaraan pengetua

Reaksi: 

Kakak & mama
Tunggu adik beso lg sikit ye!

Rabu, 21 Oktober 2015

Selasa, 20 Oktober 2015

Takde pampes, tak tdo dengan mama, wean off

Reaksi: 
Cepatnya kakak berdikari
siang mlm dh xpakai pampes

Malam pun dh tdo asing dgn mama..tdo katil sendiri..tp sebelum tdo tu peluk2 mama dulu..salam mama..cium mama..sedih pulak rasa..tp terpaksa la kan sbb dh nk 3 tahun

Tapi

Tapi

Tapi

Nak wean off mmg xberjaya sampai sekarang.pening dibuatnya..nk buat stok ebm mmg xde dah la..lepas adik, kakak..lepas kakak, adik..


Ok kakak..umur cecah 3 tahun xboleh dh nk nyusu mama. Sian adik dan adik :)

"kakak yg over manja"

Rabu, 14 Oktober 2015

Bila stress

Reaksi: 


Rasa nak balik

Nak cium ketiak masam budak dua ni

Ok.bai.

Sabtu, 10 Oktober 2015

tips 1 : ajar anak bercakap

Reaksi: 
Kali ni mama nk share beberapa tips
atas pertanyaan kawan2 bila tgok aufa petah bercakap..syukur..bukan nk bermegah dgn nikmat yg Allah berikan secara percuma ni..saya dpt pun dari pemerhatian, soal selidik, pembacaan dan perkongsian pengalaman dr pelbagai lapisan ibu bapa..dr klinik, dr dokter, dr org2 tua, rakan sekerja..

Dan alhamdulillah..aufa boleh memanggil kami seawal 1 tahun..amna? Bila nk amek die dr umah ibu nab, die dh panggil mama..mama..mama..sampai2 rumah kalau ada baba, lompat2 die panggil baba..baba..baba..

"Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (ni’mat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (ni’mat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.”(QS. 14:7)
Saya mmg sgt kurangkan anak dgn gadjet..saya selalu galakan anak2 bermain sendiri ikut daya kreativiti dia sendiri..

Biarlah bersepah..kdg2 tu dlm playroom die sampai xboleh nk masuk sbb bersepah tp xpalah asalkan anak2 gembira membina imaginasi dan kreativiti dia

Tapi!!! Paling penting kita bermain sekali dan berkomunikasi..walaupun dia xpandai lg nk bercakap tp saya tetap buat komunikasi antara kami. Secara xlangsung dia akan ada rasa nk bercakap

Next tips sambung selepas ni..bos dh masuk nk mula meeting

Rabu, 7 Oktober 2015

#tugeda

Reaksi: 


Sebenarnya kami laki bini dh xlarat nk dukung amna..bukan sebab berat tapi lasak!!

Amna pun kami xbiasakan naik stroller..mcm terkepam je rasa..ahahahaha..so stroller yg ada tu buat tukun tergantung dlm stor :p

So..kami decide guna SSC.brand? Mcm2 brand saya cuba..tp xla beli cuma pinjam kwan.

Brand pertama : ER** - amna xserasi sbb keadaan panel die xberapa selesa untuk bdn amna..amna ni mewarisi rangka omak eh..kocik..so agak xselasa untuk dia..meronta2 nk keluar

Brand kedua : SN********* - amna xserasi.baru letak trus xnak..walaupun meronta2 nk belu brand yg ni sbb corak shantek2..anak xsuka nk buek cmano kan

Brand ketiga : Bo***** - amna panas..berpeluh2..so i reject

Brand ke4 : nama xingat tp mahaiiiiii xingat!!!! 700 lepas diskaun.omak eh gigil tgn nk bayo..even amna suka tp buat2 xreti je

Pilihan akhir : #tugeda : opkos amna suka.duduk dlm.mesti dia tdo..org kata bonding time kheeeeennn..ahahahha..so mama beli dgn harga tgh sale.dptla kurang sket..i loike
kt palm mall..baru park kreta dh tdo :p


tgh menikmati dating berdua2 an sbb kakak& adik tdo

Tips mama: rajin2 la sevey!!boleh jimat byk 

Cinta baru

Reaksi: 
Senyum dulu sendiri2

Alhamdulillah..Allah berikan kami rezeki kelapangan masa.syukur sgt2

Beli sendiri - baba drebar dan tukang bayo
buat sendiri - baba gunting.ukur
jahit sendiri - mama jahit.ukur.siapkan pasang

Anak2? Opkosla lepas mkn kenyang2 die main 2 beraduk smpai berbenjol kepala kakak jatuh kerusi.xpala..proses membesarkan anak..sebab tu saya xmo buat partitian antara ruang makan n ruang tamu..anak2 masih kecik nk berlari, melompat, main semunyik2..

Bila dh siap!!!kalau boleh nk tdo pun depan langsir..kikikiki..so, next holiday nk tukar langsir bilik2 pulak :) 

Hadiah oktober

Reaksi: 
Awal oktober aritu, 
Amna kasi kami suprise..die dh boleh berjalan!!!
Opkosla kami excited kan

 Syukur..mudah membesarkan amna
xbyk ragam..alhamdulillah..terima kasih Allah

Kenapa mesti obses?

Reaksi: 

Ini versi amna safiyyah mama
Keluar2 hospital mmg letak dlm car seat
sampai la ni..die tetap seronok duduk dlm tu

Mula2 pkai yg infant car seat..kakak punya
tapi bila die dh rasa sempit, mengamuk2 xmo duduk
last2
gigih jugakla cari car seat yg cam atas tu

Kenapa?
Saya nk biasakan anak2 duduk kerusi sendiri

Sebab?
Kami selalu b3 aje.baba kerap kerja luar
So bila nk ke kedai atau kemana saja mmg senang la nk duduk kan die dlm ni..kakak pun ok jek

Harga?
super duper murah sbb kbtulan kami pergi kedai yg nk tutup..die lelong brg2 die..kami xtau ape pun..kebetulan lalu lepastu terpandang...alhamdulillah..rezeki amna

Okla.itu saja