Khamis, 23 Mac 2017

our baby ~ school

Reaksi: 

our 1st baby dah masuk sekolah
yang gembeng, yang cerewet dan yang selalu comot dah masuk sekolah

memang asalnya umur 4 tahun nk masukan dia sekolah
saja bg luaskan social circle dia
sevey byk jugak tadika
memandangkan mama is agak cerewet
mama xtgok silibus, mama tgok background guru dia

hahahaha
paling puas hati is TADIKA KEMAS
even mulanya nk hantar albaghdadi playtime center
hinggalah ke tadika iman(betul2 tepi sekolah)
hati berat ke KEMAS
even ada yang cakap2..eh, mak cikgu hantar kemas je?

kalau hantar kemas, majoriti anak2 low class
hahahahaha
org ckp camtu la yg low classss tau x?

dah hampir 4 bulan aufa sekolah kemas, tak pernah dia sebut perkataan2 yang selalu aku dgr anak2 dr sekolah high class mengadu 
contohnya bodoh ke, babi ke, aku ke
entah...tak pernah dengar
sebab? guru dia mmg mainkan peranan penting 

eh, kau tak hantar anak kau ke sekolah yg islamik sikit ke?
islamik bermula dari rumah
kt sekolah islamik kemain tapi kt rumah kita tak buat susah juga

eh, belagak betul kau kan?? ckp mcm anak dah 10

TAKKKK
saya belajar dari pengalaman
saya belajar dari suasana

itu semua pendapat dan pandangan idividu
its up to you sahabat!

cuma, jgn la perlekehkan anak2 rakan kau
dia tak hantar anak2 ke sekolah high class tak semestinya dia tak mampu
kalau betul pun tak mampu, apa yg kita nak sibukkan
jaga tepi kain org xsalah
tapi jgn sibuk nak masuk dalam kain orang!

yang penting, aufa habis sekolah..terus balik rumah
xde nk lepak umah pengasuh ka..apa ka
itu dh ckup puas hati
terpulanglah..saya seronok aufa di sana
insyaAllah usia 5 tahun, ke KEMAS yg lain pula
doakan ya sahabat2 positif semua
doakan anak2 saya sihat&selamat
amin

eh, mama xupdate lg pasal neyna mama
soooooooon ok sooooon

Isnin, 27 Jun 2016

sakit gigi!!!!

Reaksi: 
sebelum megandung aritu, saya ada cabut gg geraham
sebab dh berlubang dan tertanggal yg tampalan aritu

bukan satu tapi DUA!!dua2 tercaboot yg tampalan die
oleh kerana gg geraham, mama buat satu dulu..belah kanan
plan nk sambung cabut belah kiri bila yg kanan dh sihat..senang nk makan
masa tu amna masih full breastfeed lg..takut plak bile kurang mkn susu takde

so tangguhkan la yg sebelah lagi..dan masa tu xsakit pun


bila dh mula sakit, saya disahkan mengandung ...agagagaga..

awal2 kandungan, dokter xbg cabut sebab kandungan masih lemah
dan kesan bius akan menyebabkan keguguran

peliknya bila kandungan makin membesar, saya xrasa sakit gg dan buat2 lupa
tapiiii bila dh hujung kandungan....gg mula la meragam
sakit yg amaaaat!nk makan pun rasa ngiluuuu wey~~~

so berdegil jugak ajak baba g klinik gg nk cabut gg

tapi dokter dh pesan

BIUS AKAN MEMBERI KESAN PADA BAYI DALAM KANDUNGAN

ok. demi anak, saya rela tahan sakit..cepatla keluar anak mama
taknak bagi mama raya pun xpe..asalkan gg mama xsakit :(

Ahad, 26 Jun 2016

perlukah saya risau?

Reaksi: 
amna safiyyah mama dh masuk setahun 8 bulan

sungguh, ketika ini amna hanya mampu bertutur beberapa perkataan sahaja..xmcm kakak

antara perkataan yg boleh ditutur:

mama = opkosla mama
maba = baba
nak = 
haaaaa = hello
tata = kakak
daaaa = babai

agak terhad kan? tak mcm kakak

bila saya suarakan kt baba, baba cakap fitrah anak kan berbeza2.aufa lebihnya di situ, amna mungkin lambat sedikit tetapi amna cergas dr segi psikomotor.cepat meniarap, merangkak, berjalan, berlari

kalau amna xboleh nk bg apa2 respon, ye itu mama perlu risau...lagipun amna belum lg 2 tahun..sabarla

amna mmg cergas..dan amna lebih lasak dr kakak. kalau kita ckp pun dia paham apa yg kita nak. nk sedapkan ati mungkin sebab amna isap jari kot~agak susah dia nk bersuara. amna mmg pendiam..dia selalu perhatikan org 

ya Allah, permudahkanlah perjalanan amna safiyyah ku ya Allah~




Selasa, 21 Jun 2016

Giliran raya

Reaksi: 
tadi borak2 pasal giliran raya antara suami isteri


dengan bangganya, kwn saya yg lelaki ni boleh cakap

"DALAM ISLAM, XDE SISTEM GILIRAN..KALAU SUAMI KATA SETIAP KALI RAYA, RAYA DI RUMAH LELAKI, MAKA ISTERI KENA IKUT"


saya diamkan aja mulanya tp dlm hati dh sumpah seranah dah
ye la..dia boleh ckp mcm2 bila saya cakap sistem balik kg ikut giliran

hati dh panas

"KAU INGAT BINI KAU TU KELUAR DARI BATANG PISANG? LAKI BILA2 MASA BOLEH CARIK, MAK ABAH TU LA SATU. KALAU KAU NAK IKUT SEDAP KO JE DAHULUKAN MAK KO, TAK NAK PEDULIKAN PERASAAN MAK MERTUA KO YANG TUNGGU ANAK PEREMPUAN DIA BALIK, KO TUNGGU JE LA BILA ANAK KO DH BESAR NANTI"

dia diam aje. tapi saya tak boleh dah..hati panas

"PATUTNYA SEBELUM KAWEN LETAK SYARAT AWAL2, BIAR TAK DE SAPE NAK CARI LAKI YANG MCMTU. SENANG2 AMEK ANAK ORANG, MAK BAPAK SENDIRI BELA SEMPURNa BESAR ELOK, SENANG2 NAK PISAHKAN. MEMANG ISLAM XDE SISTEM GILIRAN, KENA IKUT SUAMI TAPI SUAMI DAYUS JE YANG PISAHKAN ANAK PEREMPUAN&KELUARGANYA. LELAKI TAK GUNA JE YANG PENTINGKAN PERASAAN SENDIRI. PADA AKU SELAGI MANA MAK AYAH AKU HIDUP, SELAGI TU AKU ADE TANGGUNGJAWAB TERHADAP MEREKA WALAUPUN JATUH NO 2. NO 1 YE, TETAP PADA SUAMI TAPI KALAU SAMPAI TAHAP MCMTU, MMG KATEGORI TAK GUNA"

Saya geram. geram pada org2 sebegini. bangga la ek bila dpt pisahkan keluarga isteri jauh dr isteri. die pulak senyum2. tahu aku dh marah. ye la, bab keluarga ni aku sensitif. sgt sensitif. pada aku keluargalah harta yang tak ternilai.yang takde galang ganti..

DAN TAKDE PUN KATA MENANTU PEREMPUAN KENA DAHULUKAN MAK MERTUANYA SEHINGGA KITA KENA BUANG KELUARGA SENDIRI


DAN KALAU MAK MERTUA YANG ADA PERASAAN MACAM TU, PERASAAN NK MEMUNYA ANAK LELAKI SAMPAI TANGGUNGJAWAB PADA ISTERI TERABAI, TAK PAYAHLA KAWENKAN ANAK LELAKI DGN MANA2 PEREMPUAN.

sedihkan??? SYUKUR SUAMIKU TIDAK BEGITU~

Isnin, 20 Jun 2016

edisi baju raya kami

Reaksi: 
haritu mmg kami dh buat persiapan awal
bajet seme bagai letak awal sbb xnk terkejar2

beli baju.tempah baju.seme siap2



sekali tu nak tau ape jd???????
baba, aufa&amna dh pakai siap2 baju raya g jalan sana sini

setereeeeessss mak nak!!!!
baba pun ckp, ala kalau mama dh bersalin adik AZ, xla kempunan nk tgok weollls pakai baju lawa



seteressss tau x


dan menambahkan lagi hormon stressss bila malam td cuba baju raya yg ditempah
ok..aritu muat, ni try lg sekali xmuat pulak!!!!
sendat tang perut

wawawawawawawawawawa

mama malas nk shopping raya
malassss nk sesak2
malaSSS nk beratur panjang
nk beli on9...ohhh sgt la tak puas ati 

lagila waktu2 sekarang ni...adik AZ dah 36w
jenuhla mama nk bjalan..mmg xlarat sbnarnya..ngiluuu nk byk jalan


acaner niiiii???
xkn nk pkai baju biasa2 je bile tgok baba ensem2 kan...wawawawawawawa

kang beli2, sekali tu beranak...acaner tu???
pakai yo la uniform pink spital :p

Ahad, 19 Jun 2016

Menu Berbuka 2016

Reaksi: 
minggu pertama kami, xde apa yg nak diceritakan sgt tang makanan berbuka
sebab? mak mertua yg masak..mama tgok aje..hahahahaha
so, xboleh la nk claim masakan sendiri
tapi tu 4 hari saja

baliknya, maka puasla kami mencari resepi2 yg memikat hati dan yang paling penting menu yg sihat dan mudah nk disediakan

kalau baba kerja siang, mmg mama yg kena masak
lauk simple2 aje dan xpedas sbb kami bertiga xsuka pedas
tapi bila baba off/kerja malam, mmg baba jd ketua chef..mama pembantu ajo

paling best, kami buat nasi daging versi n9
kalau nak tahu, nasik daging ni popular kt utara
tapi kami negeri sembilankan dia dan..taaadaaaa

dan air pulak saya prefer air laicikang..hehe lebih puas ati tau
puas sevey getah anggur..last2 jumpo eh kt mydin mall

isi laicikang kami spesel..byk bahan dan kos die sikit je..hehe


ni dia..belum masak lagi..tgh tanak atas dapo

ni la ghupo gotah anggur..mama beli byk so next time nk guna buat air katira pulak

harini, mama buka sorang2 je
buka dgn budak tak puasa..haha
sebab baba balik kg..ade urusan yg perlu dilaksanakan untuk mak pak dia
so, mama kebiasaan buat air milo suam n mkn roti dahulu
pas solat baru makan berat
sorang2 kan..xcerewet
anak pun sama
tapi janganla ade baba die, mmg semuanya ngada2 termasukla mama..haha





kisah 35w+++

Reaksi: 
Ramadan kali  ni

alhamdulillah..walaupun agak sarat (ni 1st time puasa dh hampir 9 bulan)
walaupun selalu buat drama indraloka
walaupun asyikla terbaring
baba sgt memahami

yela..yg sebelum2 ni kalau time puasa masing2 kecil lg
paling beso pun dlm 20minggu
tapi adik AZ dh besau..hampir 36 minggu
mahunya xlembik mama di buatnya

tapi baba sgt mainkan peranan yg penting
baba siapkan sahur
baba kejut sahur
baba kemaskan dapur
baba mandikan anak2
baba masak untuk juadah berbuka
baba siapkan meja makan
mama?tgok aje..baba pun xbg mama lasak2 takut xlarat
hahaha...die xtau mama drama lebih agaknya

alhamdulilllah..alhamdulillah
mudah perjalanan puasa kali ni
baba pun xdihantar untuk kursus di mana2 macam sebelum ni
alhamdulillah..lega
Ya Allah, kau berikanlah dan ganjarkanlah pahala yang berlipat ganda buat suami ku Ya Allah

anak2 pun macam memahami...dia akan cari baba dulu baru mama :)
kalau suap anak makan..mmg kerja baba
kalau mandikan anak, mmg kerja baba
cuma kalau masing2 nk tdo akan cari mama la..nak ngempeng kan 

masa amna dulu, bila mama dh hujung2 bulan, mama demam
tapi kali ni lain macam sikit
mama kerap kembung malam
ntah, maybe puasa kot sbb asid dlm perut 

so, mama consume minyak kelapa dara..minum sekali sehari
mama minum lepas berbuka
bangun pg mmg lawas la sbb salah satunya dia untuk buang toksik badan
dan paling ketara kurangkan lesu2 badan..alhamdulillah serasi la nampaknya
kalau boleh, mmg elak makan ubat bagai..saya lebih nak yg natural
rupanya, baba dh amek awal minyak kelapa ni sbg makanan tambahan..patutla baba sihat
dan dlm tempoh saya makan minyak kelapa ni, alhamdulillah ada perubahan

daaaan sebenarnya minyak kelapa dara ni ada dlm set berpantang saya
alang alang kan...mmg mudahla set ni..dan jd xsabar pulak nk guna sbb dia wangiiii..harum...

lepas guna mama akan review satu2 ok
sebenarnya xsabar nk guna tungku herba dia..sedapnya bau
dan xsabar nk makan jamu..nk kasi kurus semula..haha

so kwn2, mana yg fening2 nk guna set berpantang tu
mehla try spa&ma..saya promote sbb saya suka set ni..nmpak mudah&jimatkan masa