Khamis, 29 November 2012

my BFF

Reaksi: 




yang dapat bunga
akan menyusul saya pula dalam waktu terdekat ni
^^,

ok..xpercaya
memain saja
hihi

jijah, doakan aku dapat attend majlis ko yek
harap2 waktu tu dah sihat
boleh bawak anak mama sekali

eksaited design sticker paper bag g-jah
:)

untuk tahun baru

Reaksi: 
senyum

macamni

^_________________________________^

alhamdulillah



nak carik kotak banyak2
nak siapkan awal2 
sebab nanti kalau saya berpantang, suami pikir untuk renovate saje
 
bersemangat2
nk deko umah sendiri
nk deko ruang tamu, bilik anak, bilik sendiri, dapur, ruang santai, ruang makan
nk hias cantik2
:)
 
terima kasih Allah 
 

suke ngan design sofa die 



dah tak boleh nk belanja sesuka hati

 
 
 

Rabu, 28 November 2012

lain kali jgan MENGUMPAT

Reaksi: 
dah nak masuk tengahari

..
..
..
pergi dapur nak masak
sebab jap lagi suami balik nak makan
..
..
..
..
..
..
tgok tong sampah, ade lagi yang pecah
ye..ngumpat sorang2 dalam hati

zaaaaapppppp
nak hiris halia..hiris jari sekali
ingatkan sikit
ok..banyak darah yg kuar
waaahhh..penat tau nk kumpul darah
berlambak2 kuar
mcm xberbaloi darah yang kuar dgn kaca2 yg berderai tu


nangis dalam hati
msg suami
:maafkan mama:
teruskan masak..xmo dh ngumpat dalam hati

see?
bukan ni je rasanya..byk kali dah
masih takmo serik
waaaa~ok baba, yok mama belanja mkan pizza eh esok

mer..mer..merdeka!

Reaksi: 
330pm
paper 3 biology 
saya tanya budak : perlukan masa tambahan 10minit lg x?
saje je nk offer..bukan penah bagi pun..ON TIME 
ok..dorang eksaited lebih
xmo cikgu!!!

maka, dgn rasminya
merdekalah cikgunya dan bebudaknya
kikiki
jaga budak SBP ni lain
sgt2 hormat cikgu
moga anak mama ni cerdik juga ye nanti
insyaAllah



 tak boleh nk duduk lama sbb anak mama asyik mengeras aje

 seme lelaki kecuali saya dan anak mama mungkin :p

cute kan
beria2 die mintak helaian tambahan last minute
ghupe2nye nk tulis ini

sama2 syamim..moga awak dapat 10A+ mcm yg awak doa tiap hari ye


dah abis jaga pekse
cuti yg masih ada ni nk membersih rumah
pack barang2 nk pindah :) 
buatla ape yg patut kan
*berdebar2 sebenarnya bila due date makin dekat*
~


sangat teringin nk dapatkan cloth diapers
nak pakai part time je
time kt umah n cuti2 skolah
time kami keje je anak mama pkai pampers
suami???sangat menyokong idea isteri
cehhh~

Isnin, 26 November 2012

almari anak mama

Reaksi: 




waaaa~nak g IKEA jugak
xpe2..bulan depan suami cuti lama
alang2 nk buat lesen kt Subang
saya nak ajak cik jah g IKEA
cepatla..cepatla

brg2 anak mama byk dah


Ahad, 25 November 2012

anak dara kakak

Reaksi: 
tadi kakak msg,

arissa dh xmo pakai pampers
tiap kali nk buang air, tiap tu jugakla nak mandi sekali

hamboi2 ko kecah!!
pembersih sungguh 
saya ckp kt kakak, die dh besola
dh jd anak dara kecik

the only one anak sdare yg ada
jugak the only one cucu mak&abah buat masa ni
dan tidak untuk tahun depan..muahahaha

mcm joker la cah!

 haih..rindu pulak acik nk sakat die

 bile balik kg, acik nai die je la yg die ajak nek moto


dan paling mengejutkan
cik jai (panggilan suami) adalah bf ecah
kiki..acik cemburu ok
kalau dh ade cik jai die..jgn harap die nk ngan saya
tiap kali jumpa kreta merah, dia kata tu cik jai
 cik jai die jela yg pkai kreta merah
kalau jumpa gambo fahrin ahmad, tu la cikjai die
ok cik jai..jgn nk kembang2 idung sgt ok

kanak2 yang saya jaga sejak dari 1st day die kuar
hoooo~mestilah sayang separuh mati kan

 minggu depan nk g serdang..acik nk belikan mainan budak perempuan
bukan mainan otomen nebius die tu
aaaihhh

  bile tunjuk perut kat dia
mesti dia angkat baju, tunjuk perut jugak
pastu kembungkan perut dia
konon2 ada baby jugak mcm saya
kiki
cmana eh bila ecah 'jumpa' anak saya nanti?

Jumaat, 23 November 2012

senyum :)

Reaksi: 


mahu senyum saja


senyum


senyummmmm



senyum



senyummmm

~ok..rindukan pipi yang tak lebo~


ketagih nk buat biskut pulak
almaklumla kan..cuti pannnnjannnng
baba, yok beli mixer esok
oven dh lama tunggu nak main masak2 ngan mama
:)

dah jumpa mangsa yg akan merasa biskut saya
selain suami, opkos la bebudak ngaji itew
ngeh2

Rabu, 21 November 2012

maafkan daku suamiku

Reaksi: 
toleh kiri kanan
pura2 kusyuk tgok tv
waaa...TAK BOLEH TAHAN

pergi dapur, lagi TAK BOLEH TAHAN
errr..berbelah bahagi
tambah..darab..kuasa dua
ok
nak sedapkan hati 
nak kopek pastu nk simpan dlm bekas letak peti ais
nak tunggu suami balik
dah bukak.terpegun
air liur meleleh
kilau keemasan memanggil2
rasa sikit
seulas
2 ulas
3 ulas
4 ulas
5 ulas
baru tersedar..eh, kan nak rasa

kopek yang lain..simpan dalam bekas
air liur meleleh lagi


malam,
nak makan epal ijau..konon2
bukak peti ais
bau HARUM SEMERBAK
ok, lupakan epal hijau
TERIMA KASIH DURIAN
dikau menaikkan kandungan glukosaku sampai paras tertinggi
T_T




malam tu jugak,
tamat riwayat sebiji durian yang besar
yang datang dari kelantan
MUSANG KING
ok..serba salah sbb bujal xtau lg

Selasa, 20 November 2012

:')

Reaksi: 


..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
sakit itu penghapus dosa
..
..
sakit itu ujian dari ALLAH
ujian kasih sayang dariNya
..
..
..
..
baba..cepatla balik
mama risau andai si kecil ini tak sabar melihat dunia
:')
..
..
..
..
..
..
..
..
~~

Isnin, 19 November 2012

zikir&doa mudah bersalin

Reaksi: 
sambil2 isi SPPBS..lambat sgt nk loading
sempat gak cari zikir&doa mudah bersalin
jom kita share

Baca Al-Fatihah (byk2 kali pun xpe)
alang2 ngajo budak ngaji..saya soh dorang baca al-fatihah ni byk kali n kuat2
bergulik2 anak mama


Baca YA-KHAFID
alang2 jaga exam tu kan..boleh sebut byk2 kali
sambil2 tu, jeling2 la kt bebudak


Baca Surah Al-Anbiya ayat 87

 salah satu ayat yang mudah dibaca..dalam kreta pun boleh :)


Baca Surah Al- Abasa :20
maksud : kemudian, jalannya dipermudahkan

dan kalau nak puas hati, baca surah MARYAM..full
baca tafsir dia skali..sangat menyentuh hati
hari2 pun boleh sbb surah ni taklah panjang sgt

~
"Ya Allah, dengan berkat Siti Maryam, dan dengan berkat Nabi Muhammad yang diturunkan Surah Maryam kepadanya, ringankanlah kesakitanku dengan rahmatMu Ya Allah Yang Maha Penyayang"

~

"Ya Allah, berilah segala kemudahan kepadaku, janganlah Engkau beri kesusahan, wahai Allah Yang Maha Pemurah, dan sempurnakanlah semua hajatku dengan sebaik-baiknya"

lesen ooo lesen

Reaksi: 
pas bagi helaian tambahan
duduk belakang
toleh kiri kanan
melelong2 ngantok nk tdo

bukak purse
nak cek duit sbb nak beli menda iteww balik ni
belek2..tarik lesen kreta
erk!
dah tamat tempoh..hampir sebulan
ok..diam2
kena tunggu suami balik lagi seminggu

renew sendiri??
oooo..tidak mungkin
harusla suami yang buatkan~
:p

pergi KD Mambau
cek HB, alhamdulillah naik mencanak2
masa ni xmakan pil klinik dah..cari sendiri kt farmasi..beso gedabak ok nk telan
timbang berat, alhamdulillah naik 500g saje :)
cek gula, alhamdulillah bacaan normal
cek anak mama, jantung dup dap dup dap..risau ye mama bwk kreta takde lesen

selasa.rabu.isnin.selasa
ok, 4 hari lagi sebelum percutian sebenar bermula
fuh..fuh..fuh
cepatla masa berlalu..nak mulakan kelas menjahit ni 
^______^


Sabtu, 17 November 2012

kasih mama

Reaksi: 
dah siap!

tema warna pilihan bersama mama&nyai


 travel pillow 

 2 bijik bantal kepala

 bantal karipap..org johor kata bantal epok2

ok..bantal peluk xsiap lagi

ni pun mengah2 nak siapkan
anak mama bergulik2
dengan asyik bersin2 sebab masukkan kekabu
tapi
bila dah siap hasilnya..sangat seronok :)

yeee..balik semban nak beli mesin jahit
abang..temankan saya pergi cheras ye nanti
mama nak jahit tilam pulak

Jumaat, 16 November 2012

30 minggu : Lagi beberapa minggu je

Reaksi: 
Subahanallah
Alhamdulillah

segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam

dah 30 minggu anak mama dalam perut mama
maknanya lagi beberapa minggu je kan

masa kakak saya : 36 minggu dah bersalin
kawan saya : 33 minggu dah bersalin

Ya Allah, berdebar2nya
dup..dap..dup..dap

pergerakkan anak mama pun dh makin perlahan
sebab ruang dah makin sempit
terbaru : saya mula nampak pergerakkan anggota dia
rapat kt kulit perut
maybe siku..maybe lutut
subahanAllah
suami rugi tak dapat tgok sebab dia kat seremban
ok..turn dia nak menangis

tiap kali dia bergerak
tiap itu jugalah kita kena berdoa
minta kesejahteraan untuk anak
(saya dgr dlm 1 slot di IKIM)
mcm2 saya doa
moga Allah permudahkan segalanya

tempat bersalin pula, insyaAllah di Sungai Buloh
tapi kalau tak sempat, mungkin di Serdang
kalau tak sempat juga, insyaAllah di Port Dickson

suami ada juga suggest amek cuti awal
tapi saya...mcm keberatan
sian anak2 nk tinggal 3 bulan lepas tu
(mama minta maaf baba)

okeh..tak boleh nk layan2 feeling sgt
nak sambung jahit barut anak mama
nak sambung jahit lampin

errkk..mak soh masak dulu kt dapur!!


kelas menjahit dengan mak : sebab tu mak tak jadi cikgu :p

Reaksi: 
ahhh~
kena titik tanganya

adoooi~
kena marah kesepuluh kalinya

errr
ok..mak jahitla mcmtu

mak sangat tak sabar tgok saya menjahit
mak kata LAMBAT!!!!

yela mak~saya budak baru belajar
kalau salah..mak jahitkan ye

ok
abah tak kasi

diam2..pelan2
jahit sendiri2

tapi
mcm cantik ok
abah kata, kalau mak kau jadi cikgu
pengsaaaaan anak murid


waaaa~tapi mak la cikgu terbaik buat kami adik beradik
terima kasih mak

Rabu, 14 November 2012

Maal hijrah :)

Reaksi: 
Sentiasa pegang dalam diri dan hati kita, bukan mudah untuk mencari yang berkah. 

Bersabarlah dalam mencari barokah. 

Kerana redha Allah itu tersangat indah.

 insyaAllah



selamat tahun baru hijrah 

:)

moga ada perubahan dalam diri kita semua
perubahan untuk menjadi yang lebih baik daripada semalam

Ahad, 11 November 2012

set tilam untuk anak mama

Reaksi: 
kakak dah bising2 sebab xbeli lg set tilam, bantal segala bagai untuk anak

yeeee~esok lusa saya carila
tapi..bukan yg dh siap
nak cari kain kt nagoya
pastu jait sendiri
haaa...gigih tak i?

memandangkan mesin jahit masih dlm 'list to buy'
so, balik kg nanti saya jahitla
alang2 kt kg kan...mak kot yg kena jahit..kiki

saya ade gak sevey2 kt kedai
tapi semenya bukan jenis kekabu
so, balik kg amek kekabu mak
tak pun g Nilai jap, beli kekabu timbang
yeahhhh..dalam xlarat2 ni pun masih berangan kan :p
nak jahit sendiri segala bagai

dah siap nanti saya update

:tahun depan kena ngaja ERT..tak ke haru??:

al-fatihah

Reaksi: 

salam takziah buat keluarga di Melaka

al-fatihah buat abah angkat 

sungguh..kematian itu pasti 

:'(

semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman
 amin~
 ..
..
..
..
..
..
..
..


Khamis, 8 November 2012

khabar dari ausie~

Reaksi: 
isnin-khamis : jaga SPM
waaa~sangat sejuk perut bila jaga budak2 SBP
budak tak tido, cikgunya yang melelong2 nk tdo
moga awak semua dapat 10A+
insyaAllah :)

masa2 jaga SPM tu, saya sempat la wassup ngan kawan saya kt ausie
weee~khabar best dari die
set breastpump medela swing die bg harga $AU130
kalau convert duit RM...dalam RM380
murah kan...kalau kt sini set ni RM699 
alhamdulillah..murah rezeki anak mama


set pantang amway pulak dari harga RM276 saya dapat RM250
err..kakak saya yg mintak diskaun..kawan dia kan
alhamdulillah..rezeki mama dia pulak
insyaAllah hari sabtu ni dapat la kot

hujung tahun nanti dapat la~
moga susu saya banyak..insyaAllah
azam saya nak bagi anak full BF sampai 2 tahun
abang sayang...sila doakan saya


haritu saya scan kt klinik kerajaan
2D
errrr...saya nampak dia
dah besar...berat pun dah cecah 1.3kg
patutla mama mengah nk jalan2
masa tu dia sangat aktif
mengiring..menonggeng..melambai2
ditendang2 dia alat yang letak kt perut tu
dokter pun gelak2
wee~bahagia sangat
dokter scan rapat2 kt muka dia
saya nampak bibir mungil dia
macam suami..kiki..abg, jgn marah mama :)


err..cuti sebelas hari sebelum paper PI
sayang..jgn lupa amek cuti eh

Sabtu, 3 November 2012

PBS vs SAPS

Reaksi: 
SAPS

dulu sayala ratu keyin
siapamekupah masukan markah kakak2 veteren
terer la konon..huh
sekarang SAPS dh tak pandang
sbb xajar kelas yang buat pekse pusat



SPPBS

errr..
takmo ckp lelebih
xmo merungut lelebih
rezeki tak berkat nanti
ade yg nk bg 'tende'r ni kt saya
maafkan saya kakak...saya boleh gigit laptop kalau isi prestasi anak2
siyes
tgh syok keyin boleh plak pas die loading
"service unavailable"
ok..nangis diam2
nak upahkan suami, die pun tak sabar macam saya
nak nagis ramai2..lagi berapa hari je nk tutup
makkkkkkk~~!!@###$
err..sabar itu indah
tapi nk dapatkan sabar itu..masyaAllah..saya perlu kuat
yeahhh~GAMBATE!
gogok2 perut..gosok2 perut
LAPAR!!

sale..sale..sale..sampai mata jadi lebam jumpa perkataan SALE

Reaksi: 

kebetulan kt farmasi area seremban 2 ade buat promotion
waaa~pasang niat siap2
nak ajak suami survey harga dia
SURVEY HARGA ye :p

masuk dalam tu,
saya nampak dah mcm2 barang baby
jenis avent ni :)
breast pump..starter set untuk newborn..botol susu
mcm2 la~

konon2 nak sevey
haha..beli jugak akhirnya

untuk newborn starter set
kalau bukan harga promosi rm189
pas diskaun dapat rm149
ok..suke :')
so, pada nk nak, g cari kt s2

dalam kotak ni ade 
4 botol susu
2 puting susu
1 puting kopek
1 berus botol susu
kire puas hati la sbb brand ni mmg elok

pikir2 nk beli breast pump
harga promosi 688
beserta warranty 1 tahun n gift 
macam ok
kawan2 pun kate ok
ye~mcm nk g beli esok jugak :p

barang2 baby saya :)
 rasa mcm byk lagi yg belum complete

sayang~jom 'survey' lagi :p

lama saya pikir
yela.. nk masuk rumah baru
byk lagi nk kena cari.pakai.ubah.
tapi
saya percaya
rezeki ALLAH yang beri
mcm prof Muhaya pesan kt IKIM
insyaAllah..ini adalah rezeki anak sulung kami

jantina?
err..tunggu lagi 2 bulan ye :p