Khamis, 31 Disember 2009

2009

Reaksi: 

hari ni hari pertama di dalam tahun 2010..hehehe...bila imbas balik tahun 2009, terlalu banyak perkara yang telah melengkapkan kisah suka duka dalam hidup saya..(tetiba terkenang peristiwa lama) jom kte zassss~

antara perkara2 yang saya xboleh lupa :

1. 12.3.2009 ~ masa 2 kami semua berkumpul kat rumah sewa madi..bakar2 ayam, mkan nasi lemak, buat 'coslow' dan potong kek yg 1/2kg ramai2...ohhh~rindunyer part minta maaf sesama sebelum g latihan mengajar~

2. masa praktikel kat smk mambau...terlalu banyak peristiwa yang berlaku...suka, duka, gembira. tertekan dan mcm2 lagik la...oooo~paling tak boleh lupa bila kami diserang sesuatu yang tak boleh dilihat dengan mata kasar...huissss~takutnyer~ masa ni juga saya diuji dengan ujian yg terlalu berat...oh~biarlah...saya sudah mula melupakan sedikit demi sedikit...dunia ini hanya pinjaman bukan? buat farhana, nurul, fais, tarmizi, cikgu ros, cikgu lee, cikgu shely dan kwan2 di mambau, terlalu banyak kenangan yg membuatkan saya rindukan kamu semua

3. sg congkak..1st time saya drive dalam muatan yg ramai..hehehe...tp sampai gak kat sane..terima kasih ye kekawan sebab melantik saya menjadi pemandu kamu!!!! =)

4.family saya bersatu kembali dalam suasana hari raya pertama =) memang benarlah seperti apa yg tercatat T_T

5.saya mendapat kerja tetap sbg seorang guru di smk seri serdang..alhamdulillah~tp dalam kesyukuran ini, saya agak terkilan kerana ada kawan2 yg masih menunggu jawapan yang tidak pasti...haih~

6. saya ada Arissa Sofea Muhd Zahid dan Mohd Sharizal Boahari yang benar2 menggembirakan hidup saya..semoga kebahagiaan ini akan semakin bertambah..terima kasih ALLAh

dan buat semua~semoga 2010 akan memberikan sinar baru dalam hidup kita..

Isnin, 28 Disember 2009

smkss~here i go~

Reaksi: 

smk seri serdang akan jadi sekolah pertama saya
dan
esok akan menjadi hari pertama saya untuk menjadi seorang guru..
kalau tak silap saya mengajar sesi petang =) (leh tido lame)

alhamdulillah...
urusan saya dipermudahkan
dan 
buat arisa...kamu akan membesar bersama acik
=)


Rabu, 16 Disember 2009

syukur padamu tuhan

Reaksi: 

harini dapat lagik kiriman sms..

"nok, aku dapat pahang..pagi tadi tepon JPN pahang"

haih...saya terkedu sekejap...xboleh jadi ni..saya trus roger kakak..mintak dia check name list kat JPN selangor..alhamdulillah..nama saya tersenarai di situ~

dan ini bermakna debaran saya dah pun berakhir...syukur~maka bermulalah satu tanggungjawab baru untuk saya..besediakah saya kali ini???

tapi...masih ada satu perkara yg membuatkan saya masih rasa kecewa..apa ya? saya ternampak artikel ini..."Bila ALLAH cepat makbulkan doaMu, maka Dia menyayangimu Bila ALLAH lambat makbulkan doamu, maka Dia ingin mengujimu, Bila ALLAH tak makbulkan doa mu maka Dia merancang sesuatu yg Lebih baik buatmu!!!! buat kembaran saya...apa pun jadi..kamu tetap yg terbaik pada saya..saya selalu doakan yg terbaik untuk kamu..sabar ya

nampaknya kali ini selangor akan jadi tanah tumpah baktiku..ececeh..johor??mestilah tetap no 1.."arisa lahir di selangor, kakak duduk di selangor, belajar di selangor, dan ehem-ehemku org selangor jugakah?? =)"

Jumaat, 11 Disember 2009

tenanglah wahai hati~

Reaksi: 

pagi tadi semasa saya kyusuk menjahit manik di pakaian saya, saya terima satu kiriman sms..ringkas dan padat tapi sudah cukup membuatkan hati saya tak senang sehingga ke saat ini..dan mugkin berlarutan sehingga ke hari esok, lusa, tulat dan seterusnya mungkin..bla bla bla

saya cuba hubungi kawan2 yang terdekat..mereka berkongsi rasa dan perasaan..haih..yg pasti saya dan mereka dapat rasakan rasa kecewa,geram, sedih dan takut!!!..xpe2..saya percaya, manusia yg diuji tanda kasih Allah terhadap hambanya..sabar ya kekawan (dan untuk saya juga)..sama2 la kita berdoa, tunggu dan lihat..moga ujian kali ini akan lebih menyedarkan kita dengan hakikat kehidupan T_T ~ saya teringat kata2 dari kawan saya ketika saya menerima berita sedih.." kita tak diberi dengan apa yang kita minta sebaliknya kita diberi dengan apa yang kita perlukan..kerana..DIA Maha Mengetahui.."

dan sehingga pagi ini, ramai kawan saya xboleh nak tido..takut meghadapi hari esok~dan saya??berkali2 mahu lelapkan mata tapi masih tak berdaya..saya gementar..saya risau..YA ALLAH..sudah bersediakah saya????????


"..kau datang ketika duka

dan bintang bercahya tunjuk ku ke jalan syurga

ku haus di tengah laut lemas mencari tempat berpaut

kirimkan aku kekuatan tetap pedoman di kesesatan

ku sunyi dalam gembira

perit pedih tanggung derita

sungguh aku bukan wali yg suci dr hina dan benci

terlalu lama aku mencuba

terlalu banyak cinta yg ku damba

tiada yg sempurna hanyalah fana

tuhan ampuni hambamu...."

*saya terima panggilan dr imran..terima kasih ya...waaaa~

*Ya Allah..permudahkanlah urusanku*

Isnin, 7 Disember 2009

saya belum sempurna

Reaksi: 
BUAT PEDOMAN BERSAMA.

Jika kamu memancing ikan....
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu....
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia
semula ke dalam air begitu saja....
Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya
ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga ..........

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU
hendaklah kamu MENJAGA hatinya....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja.....
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu......

Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia
begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu....
Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menampalnya semula....
Akhirnya ia dibuang....

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan
lagi....
Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu
istimewa....
Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan
mudah bagi kamu untuk menerimanya......
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga
ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
yang kamu pasti baik untuk dirimu.
Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelezatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.
Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....
yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.
MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU...
Mengapa kamu berlengah,
cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang L ain
Kamu juga yang akan MENYESAL....

**saya dapat kiriman email dari kawan..apakah??**

Jumaat, 20 November 2009

perasaan yang sama

Reaksi: 

~seriously i miss dis moment badly~

kalaulah kite boleh jump ramai2 lagik macam dulu..saya janji saya takkan ajak korang gadoh2
tapi
kan kamu semua dah cop saya "siti si kaki gaduh"
so
tak sah kalau kite xgado2
ingat lagik x
mase kite semua g terengganu
main2 atas batu pastu zaki tarik beg far
makan jambu kongsi2 ngan semua
meri men air laut
lari2 kejar kemre
mandi reramai kat masjid
tapi
setiap pertemuan pasti ada perpisahan bukan???

saya teringat2 pada malam 12.3.2009
dari situ saya tahu
saya dan kamu sangat sayang pada sebuah erti persahabatan

~rindu kamu semua~

dedicate lagu seindah biasa by siti nurhalijah kat korang seme

Rabu, 18 November 2009

2012..??

Reaksi: 

ramai yg kata "best gilerrrrrr..."
tapi yang saya kata.."CGI die sgt power tp ceritanya sangat hampeh!!!!"

*tetiba rasa tak berbaloi-baloi macam saya tengok citer phobia 2*

Ahad, 15 November 2009

tontonan untuk farhana~

Reaksi: 

far..sila tengok gambar ini sebaik2 nyer...

korang ni dah same dah levelnyer..kihkihkih

amat tar = abdullah osman = tengku zulkifli = shaimi azhar

**sila abaikan orang yang paling hadapan**

Rabu, 11 November 2009

cara 'engkau' berfikir~macam LABU!!!!

Reaksi: 

saya tak puas hati..sangat2 tak puas hati.rase macam nk tumbuk muke dia sampai hancur~ohhhh kalau la saya boleh jadi hulk...HAMPEH!!!!

ish...geram..bukan nak mengungkit tapi sangat geram dengan manusia yang tak tahu kenang jasa dan budi org...wahai manusia~SEDAR LA SIKIT~hidup ini umpama roda..kejap2 kau di atas..kejap2 kau kat tepi dan kejap2 kau akan berada di bawah!!!!

mungkin saya bukan teman seistimewa untuk dating di tengah malam2 buta..mungkin juga bukan teman fevret seksi yang ader 10 anting2 di badan, bukan teman idaman yang sentiasa memahami engkau untuk berkepit memanjang...mungkin pada engkau, saya hanya teman untuk mengadu nasib bile engkau ditimpa masalah, bila engkau sangat2 kecewa~oooh takpe la..mungkin itu 'temAN' yg paling layak untuk saya..jadi macam org bo**h memujuk dan mendengar karangan gila engkau...mungkin bila perasaan engkau semakin lega, engkau mula tak selesa dengan saya...haih...

wahai manusia~saya cuma nak pesan sesuatu...kawan sangat mudah dicari...tapi untuk 'TEMAN' yang sama2 boleh merasa kesedihan engkau..kau pikirlah sendiri...~dan satu lagi, saya sudah teersangattt serik dengan engkau yang memang tak tahu mengenang budi org~ ok terima kasih untuk segalanya...baik saya pegi PD dan naik banana boat dari berfikir pasal engkau

*jgan pikir saya tak boleh ada kehidupan yang sungguh bahagia~

Jumaat, 6 November 2009

semalam

Reaksi: 

semalam saya ke alamanda..pas balik dari temuduga yang tak terduga~pusing2 jumpe syawal(rakan sekolej merangkap rakan sefakulti) pastu kami bertiga decide nk tgok cite phobia 2..

masuk dalam panggung, kami duduk sit yg paling seronok..hihi..bile cerita bermula..hati saya jadi tak sedap..tiba2.."oh  **b*" saya menjeling rakan di sebelah..diamkan je la..cerita ditonton dengan kyusuk..tiba2 "arghhhhh  *****" saya pandang sebelah..tak puas hati.."epi..yg ko jerit2 ngalahkan pompuan nape???" syawal gelak2 pandang epi..mungkin geli hati sebab epi yg beria2 nk tgok citer ni..last2 die yg menjerit2 =)..saya pula hanya melihat skrin melalui celahan jari..hihi..seram~tapi tak lah sampai menjerit macam si epi ni...kesian die T_T


**sang jejaka kena g kursus 3 minggu~haih~


Ahad, 1 November 2009

tunggu

Reaksi: 

semalam saya tunggu

hari ni saya tunggu lagi

apakah akan ada hari2 seterusnya yang saya kena tunggu..??

**ish..bedebarnyer tunggu 5 nov 2009**




Isnin, 26 Oktober 2009

makan budak

Reaksi: 

saya penat lagik..hari ini kaki pulak terasa sengal2..saya baring disebelah arisa..saye tye dia..dia diamkan je..kelip2 matanye memandang saya..saya geletek dia..terjerit2 dengan suaranya yg nyaring..saya tye lagik..dia tersenyum...(budak 3 bulan dah boleh bercakap ek???ahh sengal)

saya analisa 2 hari kebelakangan ini :

sabtu (24.10.2009)..dari serdang...g stesen komuter..nek tren g seremban..g terminal 1..trus g terminal 2..xde pape yg menarik..trus g jusco..menghabiskan duit..balik semula ke terminal 2..housemate dah tepon...ye..ye..ye...saya balik ke mambau, taman kelab tunku..sampai umah..borak2+gelak2..msg abdullah fais..siap2 nk g senawang..makan2 lagik+borak2..balik umah..tak terus tido..layan bola..borak lagik..kul 3pg..ngantuk dan tido..zzzzzzz

ahad(25.10.2009)..bangun pagi..terima msg dari kaklong aizat..ajak g umah..makan..siap2 dan trus g kg bemban ngan nurul..wah...atas meja banyak lauk..khas untuk cikgu katenyer..memakse diri melupakan soal diet..ceh..tempoyak..siakap 3 rasa..sup ikan..sayur kangkung..sotong masak sambal..bla..bla..erkkk..alhamdulillah..aizat balik..tunggu dia dan kekawan..layan anak murid makan..borak2..dah kul 3..argh..kena balik..terasa sayang sebab dah terasa macam family sendiri..tapi kena balik jugak...nek kete ngan anak murid..sufian..trus g taman kelab..kemas2 baju..balik..ader driver tunggu depan umah..jalan ke seremban 2..lalu depan balai bomba..excited..excited.=)..g tesco..beli hanger,towel, baju budak..balik..g stesen komuter..dapat tiket percuma..balik serdang..hurm..tapi saya puas sebab dapat jumpe semer org2 yg saya rindu =) dan terasa seronok pula bile saya dihargai sebagai cikgu..hikhik

**haziq dah pun pandai berlari..teruja..teruja nak tgok arissa berlari lak

Ahad, 25 Oktober 2009

penat

Reaksi: 

hurm.......penat

sangat penat

penat sangat

bila la nak berakhir~

Sabtu, 17 Oktober 2009

hidup baru

Reaksi: 

saya bangun pagi+kelip2 mata = mata jadi sakit sebab ader lagik saki baki mengantuk =) saya tidak terus tido sebaliknye mengemas baju2.nk pack dalam beg pastu nak g keje...saya terberenti..eh..nak g keje??

saya duduk tepi katil..eh, nape ni...saya bercerita pada sang jejaka..dia gelakkan saya. katanya mudah saja, mungkin sawan org dah cukup umo...ceh..hampeh..

camni ke rasanyer bile umo dah cecah 24?? shiba~ko dah rase dlu...xbestnyer dah banyak umo kan... sebabnyer macam2 soklan saya dapat..antara yg paling glemer "bile nak kawen?" xmo..xmo..sang jejaka belum ada si kuda putih lagik untuk membawa saya ke pelosok awan  **berangan..berangan** tapi apa ada pada angka..



**terima kasih maxis..telinga saya terasa mahu meletup**

berbakul2 terima kasih saya berikan buat semua kawan2 saya yang ingat saya dan memberikan macam2 doa untuk saya..pertambahan usia yang ini buat saya lebih berazam untuk meningkatkan ape2 yg perlu kerana saya sudah setapak lagik kehadapan menghampiri kematian..

dan nak tau ape harapan saya untuk kali ini??~..saya tak mahu ada tangisan..dan semoga ketabahan itu sentiasa menjadi perisai dalam hidup saya~..amin..

Ahad, 11 Oktober 2009

2 dalam 1

Reaksi: 
saya masuk ke dalam Bison, 1 utama..try to find something which will make my heart *shrink2* =) and finally, i see this one ------>

so excited to read this book..arissa~acik will giv u more susu..~bio die tido aje~

but buy 1 free 1 and the free gift is...jeng..jeng..jeng..

ahahahaha~

Rabu, 7 Oktober 2009

tak lena

Reaksi: 
dah masuk hari ke 2 saya tak lena tidur..golek kiri..golek kanan~mata tak mau tido..haih

nape ye..saya baca surah 3 Qul..dapat tido sekejap..saya tersedar lagik dan berangan nak jadi cam nora danish yg dalam citer sumpah bunian 2..ish..mengarut..mengarut

saya duduk.bgun.g cari air..haih.saya terdengar sesuatu...aik...saya toleh belakang..jantung berdegup kencang..dup dap dup dap..tetiba badan saya jadi sejuk..ish..takkan baru berangan tadi "dier" dah datang???tak mo!!!!! saya cari arisa..saya tido tepi dia sebab nk temankan dia..ceh..padahal nak arisa yg temankan dia.. 

saya bagun pagi..tengok jam 5.30pg..awalnyer..

.

.

.

.

.

g surf google, cari maklumat nape takleh tido:

1. Gangguan tidur

2. banyak makan

3. Lapar 

4. Terlalu banyak aktiviti

5. terlebih tido di waktu siang

6. sakit

7. Pencahayaan kurang

8. Kuliah (haaah???)

..saya tahu kenapa..dup dap dup dap =) tenanglah wahai hati..lagik beberapa hari sahaja..hehe

Isnin, 5 Oktober 2009

sudah

Reaksi: 
saya berkali-kali memandang skrin talifon..antara percaya atau tidak..ah..malas nk dilayan..saya biarkan saja

.

.

.

brep..brep..msg masuk lagik.panjang benar tulisan barangkali dari hatinya kali ini.berkali2 diulang baca untuk difahami..owh~saya biarkan saja

.

.

.

berbunyi lagik..saya biarkan. malas hendak dibaca. tapi..hati tak sedap..saya buka..terketar seketika..Ya Allah..dugaan seumpama apakah ini...saya balas..pendek saja..*terima kasih*T__T

.

.

.

saya tahu Allah itu maha adil dan maha mendengar.. 


Sabtu, 3 Oktober 2009

tanggungjawab sosial

Reaksi: 

"..kuasa Allah tiada tandingannya~ Marilah kita bersama-sama berdoa semoga saudara di seberang sana mendapat ketabahan hati agar ujian yang diturunkan ini dapat dilalui dengan sabar.."


..

..

..

~alangkah bertuahnya di bumi Malaysia..syukur alhamdulillah~

Selasa, 29 September 2009

farhana bumi semenchu

Reaksi: 

oh...saya bgun tido tadi pagi.lama saya dok diam2 lepas baca msg sang jejaka...saya diamkan diri..oh..saya bermimpi tentang farhana..dia amek sudu dan cucuk matanya gara2 berebutkan air sunkist kegemarannya dengan saya..jadi kaget sebentar..

*saya dan farhana di jusco melaka*


oh..alang2 mimpi pasal dia, saya post entri nie khas untuk farhana..kami berasal dari negeri yg sama iaitu  negeri johor yang tercinta.umor kami sebaya (tapi saya nampak lagi muda kan??..hehehe)..dah hampir 4 tahun saya kenal farhana dan dalam masa 4 tahun inilah macam2 yg kami lalui bersama..terutamanya ketika di mambau..oh...kenangan yang susah saya nak lupakan di mana dari situlah saya belajar erti kedewasaan..ceh ayat tak bleh bla..



masih saya ingat lagi, masa 2 saya diobserve oleh dr fatah..saya menangis sebab kunci bengkel takde...lama saya mencangkung di bawah meja...saya nangis tapi farhana ada untuk tenangkan saya..thanks ya far..

lagiknye, macam2 kami dikejutkan dengan kejadian di rumah sewa..sehingga menyebabkan kami berkongsi tilamnya yang nipis 2..terpaksa tido berhimpit2 bersama nurul(dia nie guru gstt yang menjadi saksi saya menjadi mangsa farhana ketika diluar sedarnya)..dah mcam nasik himpit(yumyum

paling tak leh lupe bile rumah kami diserang cik tikus..hahaha..jeritan dia wat saya tergamam sebentar..tak leh lupa susuk tubuh yg keluar bilik air 2~ =)

**buat farhana aku bg kat ko lagu seindah biasa by siti nurhalija..hehehe yok g green box~bile pikir2 mcam2 waktu ko slalu ngan aku...susah ke senang ke lapo ke...even ko slalu buli aku...dan aku bulik balik ko mende tu wat kite makin rapat..aku nk bgtau yang aku sayang ko..hehehe malu~ nak tahu ape doa aku untuk kite???jadi hosmet lagik..hahahaha


p/s- thanks untuk mee goreng yg ko belikan untuk aku even aku g jelebu..ingat jgak kat aku eh..ko mmg kawan yg baik dan harap2 persahabatan kite ni sampai syurga..amin~


tumpang 2 belah kaki

Reaksi: 
~kad raya dari kawan untuk kawan katanya~

*pose istimewa di pagi raya*


saya buka siaran astro oasis..mash teringat2 kata2 dr fadzilah kamsah...hari yang sebaik2 untuk bergembira di sisi Allah adalah 2 hari iaitu :

1. hari raya pertama aidilfitri

2. hari raya pertama aidiladha

no wonder la jejaka kat atas ni suka sakan di hari raya pertamanya..hikhik


Ahad, 27 September 2009

cinta di aidilfitri

Reaksi: 

salam aidilfitri dari saya sekeluarga =)






Khamis, 3 September 2009

nape ngan di seberang

Reaksi: 
tadi saya sempat membaca satu surat kiriman di laman web the jakarta post daripada Cantikan Paramitha yang berasal dari Bandung. Tajuknya sudah cukup menarik minat saya untuk membaca dengan selanjutnya "should we hate malaysia?"

bile saya dah abes baca, saya terdiam....
.
.
.

saya buka paper, saya ada terbaca yang orang diseberang nak GANYANG MALAYSIA..siap pangkah lagik bendera malaysia(plak 2 yang buat ni adalah garduan yang kononnya golongan bijak pandai) dan paling haru bila kedutaan malaysia kena serang ngan telur busuk...haih

saya terdiam lagik tapi saya sayang malaysia dan bersyukur jadi orang malaysia..sangat2 bersyukur..

*dorang tak tau nak berterima kasih ke?

Selasa, 1 September 2009

ramadhan kali ini

Reaksi: 
"..........ku mengharapkan ramadhan
kali ini penuh makna
agar dapat kulalui dengan sempurna......."

*destinasi wajib kami*

ish, lama bebeno rasanye tak update blog ni...(saje je nk bgtau yang saya ni sibuk..hikhik) banyak story hot yang nak dikongsi tapi memandangkan bulan ni bulan mulia xde la gosip2 hangat yang hot tapi ader la sket cite2 teladan...hehehe

ramadhan kali ni saya dapat berpuasa sepenuhnya di rumah mak...ohhhh...bahagianya rasa..apa saja yang saya mahu mesti ada dan paling penting perut saya ni dapat diisi dengan makanan dari air tangan mak...huish sedapnyer~..(tak heran la berat saya dah 50++++kg)

ramadhan kali ni saya dapat tengok tv dari selepas sahur sampailah nak ke buka puasa..huray..dan cite kesukaan saya adalah cinta fitri..pas je terawikh kat masjid saya nak je jadi orang pertama yang angkat kaki untuk balik umah..tapi oleh kerana saya ni agak pemalu dan sopan santun orangnya...saya join skali rombongan nenek-nenek dok santai kat belakang dan pulang bersama2..(bila lagi kan nak rasa suasana cmni)..dalam perjalanan pulang kerumah bersama rombongan tadi hati saya dirobek2 nak sampai awal sebab tak nak miss cite 2..oleh kerana rumah saya paling hujung, saya orang yang bertanggungjawab menghantar nenek2 selamat tiba di rumah...gile ahh...lepas je turn wak suti masuk rumah, saya angkat kain telekung berlari naik bukit semata2 nak dok depan tv dan pengang remote tv..hihihi...pastu buka chanel ScTV...huh???owh, ni siaran tv dari indonesia...org2 johor je yg dapat...bertuah kan jadi org johor??...

ramadhan kali ni juga saya sambut dengan title aunti..hihihi..seronok gak ader anak buah..tukang kejut kami sekeluarga bersahur..bila malas nak tolong mak masak, saya mesti pura2 dukung arissa kehulu hilir kadang2 2 saya sengaja buat dia menangis..hehehe...mintak maaf ye mak...

ramadhan kali ni juga wat saya teringatkan sesuatu dan seseorang...seseorang???tak jugak...sekelompok sebenarnya...sesuatu yang wajib kami buat dan tempat wajib yang kami kunjungi adalah di masjid putrajaya bersama bekalan yang kami bawa adalah nasi lemak pakcik jamal...owh...saya sangat rindukan suasana itu...hukhuk..dalam hari ke 20-25 puasa mesti saya orang yang paling sibuk menguruskan rombongan ke putrajaya..last2 4 tahun saya berbuka di sana, 4 kali la saya dan mai menaiki motor tetapi kawan yang lain seronok naik kereta...payah nyer jadi orang yang boleh bawak moto ni...lebih2 lagik farhana yang sengaja melambai2 tangan..konon eksyen nek kete dan dok kat sit depan..dorang tak tahu gaknye saya dan mai bahagia nek moto sebab boleh merempit dengan budak2 lelaki kosmet saya terutamanya shaimi dan awi...~pastu ble waktu berbuka kami mesti berebut2 cop makanan...hurm...rindunya nak solat sama2 dan pastu main permainan budak tadika...nampaknya kali ni dah takde suasana itu..T___T saya tetap bersyukur kerana Allah beri saya kesempatan untuk merasai suasana itu..walaupun sekejap tapi pada saya itu sudah sangat indah untuk saya simpan... =)

*kongsi2 makanan*

*rindu benar waktu2 begini*

*men tenung2..sape kelip mata dia kalah*

**saya tetap dapat berbuka di putrajaya...tapi kali ini dengan orang yang berbeza~syukurlah masih ada kesempatan







Rabu, 12 Ogos 2009

saya dan tempohari

Reaksi: 
arissa pun ikut berkonvo tau~

hijau itu damai

1..2..3..tenyum =)



saya dan tempohari tau...bukan johari mahupun zahari..dalam gelak, santai dan gembira saya terpandangkan pasangan suami isteri yang berusia sekitar 60an yang duduk di bawah pokok menanti kehadiran anaknya..lama saya perhatikan..sempat jugak saya melemparkan senyuman..dalam pada itu saya terfikir..kenapa agaknya anak pasangan terbabit sanggup menghabiskan masa bergambar, berkongsi kegembiraan bersama kawan2 yang lain sedangkan pasangan tersebut lebih layak mendapatkannya..kenapa ya???mak dan abah yang ada disebelah saya perhatikan...riak wajah di muka mereka dah membuatkan saya memujuk hati untuk tidak terlalu excited untuk berlari mendapatkan kawan2 kerana esok masih ada kan??

sebelum saya ke gerai makan, ada seorang kawan lama sapa saya dan tanya..."siti, ko nak kawin eh pasni??" saya senyum dan cakap "ko ader calon untuk aku?" dia diam dan senyum.mata dia menjeling pada jejaka disebelahnya..hahahaha keciknyer UPM ni kan???


abg ngah saya telahpun korbankan sesuatu~hehe

esoknya saya dan kawan2 pulun jalan ke dengkil-cyberjaya-putrajaya...sebelum 2 sempat juga saya ke KLIA =)..kalau ikutkan realitinya malas nak pulun jalan sebab penat dan rasa tak larat nak drive laju2 tapi untuk harga sebuah kenangan kenapa saya harus berkira kan??? terima kasih Ya Allah kerana membenarkan kenangan itu hadir dalam memori saya..terutamanya ketika di restoran padi house,cyberjaya =)


Selasa, 21 Julai 2009

makcik ke?

Reaksi: 

21.JULAI.2009

terima kasih ALLAH..kerana membenarkan seorang lagi umat manusia mengisi ruang di atas muka bumi...terima kasih ALLAH kerana membenarkan keturunan keluarga saya berterusan... terima kasih ALLAH kerana segalanya selamat disempurnakan...

ish..macam tak percaya je yang saya dah jadi makcik..pulak 2 saya makcik dia yang pertama pegang+dukung dia...ayah dia pula agak kekok nak pegang baby 2..hihi..biasa la..tok abah dan tok mak di kampung johor mesti tak sabar nak tgok baby nie...(abah~tengok la blog saya..sebab saya tak boleh mms..biasalah tel cap jepun)

baby ni baby girl tau..dah ada nama pun...arissa sofea..~wah...kakak saya dapat mana agaknya nama 2..dan saya nak panggil dia apa ya???piah?sufi?sofea? 



baby nie masa keluar seberat 3.5kg...Erk...kakak saya mkan apa gaknya..paling tak boleh dilupakan bila kami bertiga selalu berebut minum air soya..hikhikhik..last2 baby nie kulitnya cantik..bersih...macam makcik dia nie...hahahahaha(sape lagi nak puji kan??)tak sia2 la suami dia g bli air soya tgah malam buta.. =)

=)

Ahad, 12 Julai 2009

tinggalkan dia

Reaksi: 


sesungguhnya setelah kesulitan ada kemudahan

"Atau siapakah yang memperkenankan(doa) orang yang dalam kesulitan apabila ia berdoa kepadaNya....(An-Naml:62)

kisahnya ketika itu saya di rumah sewa...saya balik dari sekolah dan saya nampak kepingan kertas.. senang saja kiraanya...saya kerut dahi..jantung seakan mahu berhenti berdegup..tangan saya menggigil...saya tak bersuara..

sewa rumah = sorang RM44/30 = RM 1.466666666 x 6 hari = rm8.80

rumah sewa macam hotel ke??saya buka pintu bilik belakang, nampak kosong dan 2 novel yang dipinjam bersepah atas lantai beserta sampah..(mungkin itu caranya dia memulangkan novel kepada saya..ohhh takpa lah)..pemilik kiraan dah balik rupanya..siap minta kami menjual sampah tinggalannya bagi cukupkan apa yang tak cukup lagi...haih...sabar jelah

saya pandang 2 lagi rakan serumah..masing2 ada riak tak puas hati.saya buka beg duit...terpikir sekejap cmana nak cukupkan yang terkurang...ya Allah,tabahkan la hati hambamu ini..nasib baik ader beberapa keping duit yang tersisa..kami kumpul2 kan dan nah...selepuk duit yang tak berapa bekepuk

bila makcik rumah sewa datang, dia nampak keruhan di wajah saya...dia peluk saya dan tanya..."siti, ada masalah ke?" saya nangis dan diamkan aja..saya bayar semuanya dan selesaikan semua bayaran..kawan2 saya diamkan saja(mungkin sudah masak cara saya melepaskan geram)

saya mengadu pada mak..mak pujuk dan kata biarkan jelah..hari pembalasan pasti datang

bila semuanya selesai, saya terima kiriman sms dari kawan di seberang..saya rasa saya suka T_______T..setelah kesulitan, pasti ada kemudahan bukan??

*p/s : tips nak mencari rakan serumah, tgok dulu cmana dia jemur kain..hihi