Rabu, 31 Julai 2013

syukur~

Reaksi: 
Alhamdulillah ya Allah
Alhamdulillah ya Rab
Alhamdulillah ya Rahman
Alhamdulillah ya Rahim


Allah Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

:)

jangan tanya saya kenapa....awak kena study bebetul~

Reaksi: 
ade yg PM saya
tanya pasal menyusu

emmm
soklan die padat 
tapi agak terkial2 nk jawab
ermmmm
"akak x guna ke set menyusu s********e"

emmmmm
tak..mmg tak nak guna

"kenapa kak"

ermmmmm
tu yg susah nk jawab

sebab??
sebelum saya nk guna, saya buat research
kebetulan...kebetulan
kakak saya kerja di library 
fakulti perubatan punya library
dia byk jumpa tesis2 dokter
 so, die pakar rujukan saya
so, saya amek keputusan untuk tidak mengamalkan ape2 suplement 
 bukan nk eksen, tp itulah
saya usaha cara lain jugak
bukan xpernah susu saya drop gegila
bukan xpernah time ngepam kuo angin je
tapi sabarla...ada rezeki xkemana

tak..saya xkata die xbagus 
ramai gak kawan2 yg amek tu ade perubahan
terpulang kepada kamu semua
untuk anak, saya kena rajin belajo
:)
mak kate, jgn cepat terpengaruh
itu aje
,

Selasa, 30 Julai 2013

pengasuh aufa

Reaksi: 
bukan senang nk cari pengasuh yang baik
yang boleh jaga anak mcm anak die sendiri
syukur alhamdulillah
saya mempunyai jiran yg sangat membantu





pengasuh yg pertama, aufa xserasi
pengasuh kedua, alhamdulillah~
sangaaaaat serasi
sampai saya nk isi eg-tukar pun kena pikir 18 kali
 nk tukar sekolah ke senawang pun pikir2 100x
haih..untuk awk aufa, mama masih boleh tahan

kt rumah pengasuh, aufa mandi 3kali sehari
siap dibedak, disapukan losyen
haih..mama pun jarang nk sapukan losyen
fuhhh~terima kasih kak sue&family

nk raya ni jugak, aufa dapat baju raya
dari siapa?
mestilah pengasuh aufa
errr~byk betul baju anak mama
dh beberapa kali jugak dia belikan aufa baju

sabar betul dia bila suapkan aufa makanan yg saya buat
sabar betul dia susukan aufa dengan susu badan saya
tapi, saya hantarkan warmer, kot2 lebih senangkan dia


untuk pengasuh aufa, kak sue
terima kasih kak sebab byk tolong saya
terima kasih sbb jaga anak kami dengan penuh kasih syg
terima kasih kak
moga ALLAH mempermudahkan segala urusan akak sekeluarga
moga ALLAH memperlipatgandakan rezeki akak sekeluarga
amin~



tak lupa jiran saya, kak nor
terima kasih kerana carikan saya pengasuh mcm kak sue
terima kasih kak nor sbb selalu ada tolong kami sekeluarga
kita jumpa di JANNAH nanti ye kak
masih igt lagi kak nor selalu beri makanan masa saya peknen
katanya kesian bila ibu mengandung masak sorang2
hebatkan rezeki ALLAH nk beri melalui jiran yg sgt concern
alhamdulillah


TERIMA KASIH ALLAH ATAS REZEKI&NIKMATMU INI


*mood sedih sbb nk pindah rumah*
 

RINDU DENDAM

Reaksi: 







~RINDU~












Isnin, 29 Julai 2013

sumber protein untuk anak mama

Reaksi: 


pergi mall,bahagian ikan
mata ketak ketik ketak ketik
"baba, nak ikan tu"

yes!untuk nopa
sebab dia dh boleh makan
memandangkan perut aufa yg masih baru
so, saya decide nk beri ikan salmon
mmg agak mahal
rm7/100g
tapi..nopa punya pasal, saya sanggup
ok..baba yg bocor poket..kikikiki




kenapa ikan salmon??

1. sumber omega3 yg paling terbaik..masa mengandung dulu mmg amek omega 3, so saya teruskan la kan bg kt nopa..tp dalam bentuk ikan

2. kesihatan mata

3. kesihatan jantung

4.melindungi kulit..harusla mcm mama..kikikiki

5. melindungi tubuh dari radikal bebas

6. bagus untuk otak

7.melindungi dari diabetes..kiki, keturunan mama ade, so langkah berjaga2

byk lagi sebenarnya..tp ni yg utama nk beri kt anak
alhamdulillah, pertama kali makan, aufa suka :)

ermm.saya xrebus daging ikan ni
tapi saya stimkan
supaya nutrient die xhilang mcm tu aje

hehe
mama&baba kena jadi masterchef untuk nopa pulak

kenapa xbg nestum?
ermmm..tidak kot selagi mama&baba mampu homemade makanan anak 
lagipun waktu kerja saya singkat
ditambah dengan byk cuti sekolah
insyaAllah saya mampu

*Ya Allah, jauhkan la kami dari mensia-siakan zuriat ini*

mood berkumpul satu family

Reaksi: 
janji nk beli persiapan ghaye
huhu
nk kena sebat ni baba kan!

sebab masa kami yang sangat terhad
so, sempat cari baju anak je
ye..anak didahulukan sbb nopa mama sangat baik
dapatla 3 pasang
baju anak mama boleh dapt berhelai2 baju mama tau
nk mencari lagi gayanya
sebab anak mama habiskan makanan yg mama buat pepagi hari

so, next week kami nk mencari lagi
sabtu depan la kot
ahad baru balik ke sg buloh
isnin!!!!! yg ditunggu2
BALIK JOHOR ok
BALIK JOHOR
BALIK JOHOR
waaa..eksaited ni nk kumpul reramai
dh siap2 cari resepi nk buat kuih ngan si kitul mak

nopa?
mcm biasa, kt kg dia pandai bawak diri
tgok angsa mak, tgok ayam mak
kikiki
pau acik delik yg banyak duit pun nopa pandai tau
sedekah lik!
nanti pusat tusyen ko ramai student
sejarah kan syarat wajib lulus spm~

kuih raya?
byk gak oder
siap2 untuk 3 rumah
mak.mak metua.umah sendiri


ahhh..malas nk cerita2 lg
dh eksaited kemain nk balik JOHOR



#nanti saya update pasal menu aufa yek#

Khamis, 25 Julai 2013

6 bulan aufa

Reaksi: 
pepagi hari segenap umurnya 6 bulan
tido berdua saja
aufa dh pndai kejutkan mama
bukan dengan tangisan..
tapi
dia dh pndai kejutkan mama
dicakar2 muka  mama suruh bangun
bila mama celik mata, dia senyum
tgok jam, lagi 1o minit pkul 5
alhamdulillah..masih diberikan nyawa
 untuk menikmati hari yg indah bersama anak



 bila tgok2 aufa
terasa mcm kejap je pembesaran dia



Alhamdulillah, Allah beri kami rezeki 
memudahkan kami menjaga aufa


doa mama pada yang SATU,
agar aufa membesar dengan penuh kasih sayang


doa mama pada yang SATU,
agar aufa mampu membawa kami ke JANNAH


 doa mama pada yang SATU,
agar aufa terus diberikan kesihatan

dan doa mama yang akan berterusan sampai bila2
jadilah kamu anak yg solehah ye sayang~


:')

tazkirah

Reaksi: 
 
 
 
Tazkirah Ringkas: Maksud firman Allah " Barang siapa yang buta mata hatinya di dunia ini, maka lebih lagilah buta dan sesat sesatnya di akhirat nanti " al-Isra' : 72.

Sahabat dan anak2ku... siapakah yang dimaksudkan oleh Allah dalam ayat ini? mereka adalah orang Islam dan bukan Islam yang tidak membaca, mengkaji dan menghayati ayat2 a-Quran yang Allah turunkan kepada manusia sebagai panduan, pengajaran, peringatan agar sentiasa berada di jalan yang lurus, jalan yang ditunjukan oleh al-Quran dan al-hadis.
 
renung2kan & selamat beramal

Rabu, 24 Julai 2013

tak paham dan tak reti nk pahamkan

Reaksi: 
selalu jengah2 fb
selalu gak baca ape yg kekawan post
ermmm
ekceli suami minta saya kurangkan menggilai fb
die xsuke
ye, saya kena patuh
tp kekadang tu mengggila jugak guna fb
tp tu dh jadi kadang2
dh tak jakun nk post status bebukan
suami kata memalukan diri sendiri
ok.stop.
terima kasih abg sbb selalu ingatkan saya

tp harini terbaca post dari kawan
dia share artikel tentang suami isteri
tajuk die
:ni nak ajar suami, ingat bini ni kuli ke:

tersentap
sampai mcmtu skali
ape ko xpenah ikhlas buat kerja2 rumah
jaga anak, mengemas,membasuh
agak2 xmampu nk buat seme tu kenapa kawen?

merungut2 pasal jaga anak
anak sendiri kot, yg ko bawak dlm rahim dulu
tu pun nk berkira
lepas tu dok heboh dlm fb
mcm org jakun pun ade gak
seme benda nk post dlm fb
memalukan!

kekadang tu ade gak yg sound,
ko remove la aku dr fb ko
haha
tapi kesian la
org mcm ko xsedar lg sebenarnya
cuma nk pesan, kesian suami tu
penat2 cari rezeki

kan ALLAH ade sebab beri kita pasangan mcm dia
ada sebab kenapa jadi macamtu
ada sebab diberi macamtu
ada sebab rasa macamtu
cuma
sabar jela eh
janganla nk share sesuatu yg membuka ruang uintuk org mengumpat
menabur fitnah
lepas tu marah, merungut
padahal ko yg eksaited buka ruang
so, camano?

Selasa, 23 Julai 2013

menu ke rumah mertua

Reaksi: 
memandangkan isnin-jumaat saya buka sorang2
mmg masak simple2 aje
kalau dasar pemalas, just makan kurma n air susu
dah tgh malam baru makan nasik
mementangla suami xde, ADE DIKESAH nk makan ape?
muahahahaha

sabtu ni plan nk balik sg buloh
pikir2 kesian lak kt suami 
sbb time raya nanti mmg xsempat nk balik sana
raya ke 4 suami dh kena lapor diri
saya?pikir2 nk stay Jb sampai 2 minggu
ko ade?hahaha
so, sabtu ni balik sg buloh
pastu sabtu ahad depan balik lagi
ngubat rindu suami kt kg dia katanye

ok
suami request roti jala
yela..seminggu makan air tangan ntah sape2
memandangkan sabtu nk balik sg buloh, so siap2 masak kt umah
ye, suami dh pesan
masak byk sikit..boleh share kt cik da
bagi cik da rasa air tgn saya katanya..kikiki
confident je den masak sodap!

 kalau nk sedap, kari kena power~


 ahad, suami ajak beli baju raya
yipppi!
tp baju raya pertama mak dh siapkan
sekayu untuk adik beradik+ipo duai+cucu
waaa...tak sabo menanti hari itu

nk cari baju raya anak sebenonye
sbb nopa mama mmg baik
kalau mama ngaji, die diam kelip2
kalau mama bacakan dia buku, kelip2 tgok buku
kalau mama masak, sebuk tgn die nk masak jugak
mmg xmeragam la even baba jauh
so, mama n baba nk bagi upah kt nopa mama


mcm gigih je nk jait baju anak sendiri
jap2
kira2..emmm mcm sempat jek
jap2..mcm xsempat je

ok, tunggu baba nopa balik
kalau die boleh jaga nopa, sempatla kot mama menjahit
:)
doakan ye kekawan!


Isnin, 22 Julai 2013

seronoknya di kampung~

Reaksi: 
dh janji adik beradik
sepuluh2 kena balik hujung minggu
waaa~feeling ala2 diva ok
seronok
kakak ipar pulak tu xbz..so, mmg cukup korum la
makanan?toksah ckpla
xpayah sebuk2 g bazar
duduk dapo mak, penuhhhhhhh ruang makan mak
masak itu, masak ini
pulak tu, nopa pandai bawak diri
tak menangis..tapi bising mulutnya
pot pet pot pet nk bebual
ameera pun sama, xbyk ragam
fuhhh~mmg seronok gila
ok. tunggu kemeriahan raya pulak nanti
:)

rindu dah kt suasana kampung
even mak bising kalau bangun lambat
ekceli rugi bangun lambat tau sbb suasana kampung tu sangat damai
 rindu dh nk bawak nopa keliling kg naik moto
eksaited kemain
rindu nk cari derian
haihhhh~cepatnya masa berlalu



bila adik beradik dh beso
bila memasing ade kuarga sendiri
bila sesekali dpt kumpul reramai
pehhhh~mmg mcm nk pecah umah mak
bygkan, dh beso2 pun masih nk gulik sesama
tak pikir langsung nk jalan2 sana sini
rumah mak, syurga dunia kami


last, 
keluargaku hartaku

 rumah mak

titibe jd hantu derian

Khamis, 18 Julai 2013

alhamdulillah~

Reaksi: 
syukur
susu makin melimpah2
even tak konsisten mengepam sebab tuntutan masa kerja
kekadang 3 jam sekali
kekadang 4 jam sekali
syukur
ALLAH maha mendengar setiap bisikan doa hambanya

syukur, aufa masih punya rezeki untuk sampai ke fasa seterusnya
sudah hampir melepasi fasa 1 
enam bulan tanpa campuran
selepas ni, fasa ke2 
setahun pulak

Ya Rabb, murahkanlah kami dengan rezekiMu

maaf ya, saya xleh kongsi gambo,
suami xkasi
katanya, itu hak dia dan anak





#jangan kufur dengan nikmat yg diberi percuma#

pilu

Reaksi: 
titibe jadi panas ati
panas yg melampau2
bile seme nk dihempuk atas bahu den!

ok
pasrah je
pengalaman kan
tapi
bila semua asyiktak tahu
den ni lagi mudo
lagila den tak tahu
cuma den byk blaja masa skolah lama den

phuuuiiii~
nak balik SERDANG

Rabu, 17 Julai 2013

katakan TIDAK!

Reaksi: 
dah banyak hari puasa,
masih gigih memasak di dapur
sinsing lengan baju memasak sendiri
aufa pun teman mama kt dapur
siap2 letak dlm carrier die
bagi mainan, die tgok je la mama masak


alhamdulillah
untuk 2 tahun ini, KATAKAN TIDAK KEPADA BAZAR RAMADHAN
ekekekeke
gedik kan
eksen la ko, balik keje awal
~

*terasa nk masak steamboatla balik ni*
nopa, tolong mama kt dapo ok


Ahad, 14 Julai 2013

gambate mama!!

Reaksi: 
bila ape yg dirancang xmenjadi

fuhhhh~sedih wey

patutnya minggu ni balik JB, tapi tup2
kena gubal soklan PMR peringkat daerah somban
sedih!!!

****
isnin sampai jumaat untuk 3 minggu
suami kena DUDUK Nilai
SAHUR.BERBUKA.TERAWIH disana
3 minggu!
sedih tak ko?

ok xpe..malas nk pikir
nopa mama ade teman kan mama
hati kena kuat
saya mampu buat sorang2
tapi next week, saya balik JB..dh block aktiviti segala bagai
suami? saya soh dia balik sg buloh
haa~kejam x?
bukan ape, nk jimat masa.sbb kalau x mmg gadoh la kami laki bini
memasing nk balik kg sendiri
sudahnye, terpaksa buat keputusan mcmni
suami TAK NAK..bincang2
minggu lagi satu baru balik sg buloh
balik JB sama2
balik sg buloh pun sama2
sayang suami kenalah jadikan dia anak soleh
tak gitu?
 


****

bila sibuk mcmni
bila kerja menimbun2
badan penat..dengan demam segala bagai
susu saya KURANG!
merudum gile2
bayangkan, sekali pump dpt 10oz
awal puasa pump dpt 2oz je sekali pump
stress
tapi nasib baik sempat buat stok byk
boleh la cover sikit banyak kan

maybe sbb badan demam..susu saya merudum
takpe, saya kuatkan hati
pikir positif
doa byk2
harini bila mula pump, sekali tu penuhla sebotol
xpe..pelan2
lama2 banyak la tu
insyaAllah..lagipun demam dh beransur pulih nampaknya

ok, nopa manja
tolong mama kasi susu mama byk mcm dulu ye
:)
aufa kena rajin nenen tau



****

saya tak makan apa2 suplement
just jaga pemakanan
jaga jumlah air dalam badan
alhamdulillah
dan milk booster saya bulan puasa ni
blackseed+kurma+madu

*org kate ibu mengandung tak boleh makan blackseed* 

Selasa, 9 Julai 2013

demam2 pun masih ade rasa nk sengih lebih ke telinga

Reaksi: 
bila diajak berbincang, suami suke time2 nk tido
kire mcm pillow talk la
katanya masa tu emosi sgt stabil
dah biasa pun
bila nk tido kami akan bebual2 dulu

semalam
lembut je suara suami..mendatar

:yang, cuti raya lama ke:
dalam hati dh tahu, ni mesti ade yg tak kena

:2 minggu lebih kot:

:raya ke4 abg kena g perak:
diam

:seminggu:
saya diam lagi
sedidh da...gile ko!seminggu lebih kena dok sorang2 kt seremban
sian aufa mama!

:ayg abg hantar balik JB je la ek:
:sepanjang cuti, ayg dok je JB..lagipun dh lama kan ayg tak balik JB:
senyum
kali ni tak jadi nak marah

maknanya dalam sepanjang tempoh cuti raya, saya ada dengan mak!
gila ko kalau tak suke!!!
cume kami ade ngan suami sampai raya ke3
:))



tapi titibe terpikir,
:yang, balik umah mak abg bile?:
suami yg diam..lama

:lepas2 abg abis kerja kt perak, kite balik la sg buloh:

saya plak yg diam,
yela~kang tak pepasal dicop berat sebelah
tapi..nak balik berdua je ke sg buloh tanpa suami jadi mati kutu plak
:dilema:


ahhh, lupakan dulu dilema, yg penting cuti saya mmg kt JB
:)))))

1 Ramadhan yang menguji

Reaksi: 
kami anak beranak demam!
aufa je yg tak demam
.
.
.
.
sedih bila tak dapat ikut terawikh yg pertama
sedih bila tak dapat masak sahur untuk suami

saya jadi lembik
jadi tak kuat n x boleh bangun
tapi cuba gagahkan diri berpuasa

jumpa dokter
dokter kata, saya tak cukup rehat!
sedih betol~

syukur alhamdulillah aufa sihat
aufa tak banyak ragam
agaknya paham mama&baba tak sihat
dugaan betul
moga ini penghapus dosa2 kecil kami

buat semua,
selamat berpuasa
selamat menyambut ramadhan
moga ramadhan kali ini lebih baik dari yang sebelumnya


Khamis, 4 Julai 2013

adakah?

Reaksi: 
yang..cmano?

err
errr
errrrr

alhamdulillah
bila Allah kurniakan rezeki
kecil tapak tangan, padang bola sepak MU kami tadahkan
syukur alhamdulillah



terima kasih nopa sbb memahami mama
baba pun sama
mama sangaaaaaat sibuk dengan kerja
insyaAllah, time puasa kita spend byk masa sesama eh
kite g terawikh
kite masak sama2
kite sahur sama2



*risau bile berat badan makin menjunam*
bila suami mula tegur
bila suami request suruh kasi bam2 sikit

er...makan byk dah
terlebih eksesais ke????
T_T

Isnin, 1 Julai 2013

tanggang moden

Reaksi: 
tadi kt sekolah dok sibuk rasmi program itu ini
ade seorang ibu&ayah, datang sekolah
dari riak muka dh tahu dorang ni tengah kusut

membebel2 itu ini
hati jadi panas yg amat sangat
mendidih2
rasa nk kasi terajang je kalau jumpa

malas nk cerita panjang, cuma nk pesan
nk pesan pada anak2 moden sekarang ni

sebelum kite nk buat ape2 tanda protes kt mak
cuba pikir
CUBA PIKIR
luka kesan jahit nk keluarkan awak dari rahim sampai mati pun tak hilang
air susu yg awak minum, belum tentu terbalas walaupun setitik
cuba la pikir


*sangat marah*