Ahad, 28 April 2013

supermama

Reaksi: 




waaaaa
mahunya sebulan nk amek masa kemas bengkel

serabut.bersepah.berhabuk

mintak nyawa..mintak nyawa

kena kerah tenaga suami la gayanya jaga aufa

mama nk jd supermama!

sila beri laluan ye nopa masyam

mama nk pulun kerja mama

Sabtu, 20 April 2013

untuk budak comot : breastpump saya

Reaksi: 
ok..kali ni las
dh xmo nk review2 lg dlm blog
penattt okeh
nak tahu kena tepon i sendiri
i dh dapat balik no lama i

i guna medela swing
mmg terbaik la
ye..xboleh nk banding2 ngan yg lain sebab saya hanya guna medela saje

setakat 3 bulan pertama ni
saya takde masalah
masa 1st time guna pun xde la rasa sakit

ekceli, saya mmg sevey 2 brand untuk breastpump
avent&medela
harganya.kualitinya.servisnya.
opismate saya guna avent
die kata sakit sikit untuk yg 1st time guna
harga dlm 600 dh boleh dpt kot yg single jenis electric 

xde sesapa guna medela
just sevey2 kt kedai
KAT KEDAI OK
tanye salesgirl die sendiri.direct.
tgok cara dia guna.nk basuh n memacamla
harga 799 bagi medela swing
kalau ade rezeki pas diskaun dptla 600++
masih konpius..sayang wooo duit

kebetulan.kebetulan.kebetulan
saya ada kawan kt australia.lelaki.
saya mintak tolong dia
sevey breastpump medela ni

ye.dia punya sevey lagi power
katanya ade 3 pengeluar untuk medela ni
uk.us.Switzerland
antara 3 ni yg paling baik n mahal sikit dr switzerland
saya mitak dia sevey yg dr switzerland tu.sevey harga
130 dollar australia maknanya dlm RM lebih kurang 400
????? gila ko kalau tak mo beli
terus kirim.siap dpt pakej COD tau
haha..xpayah nk bank in segala bagai

lepas guna
yang saya boleh kata, mmg terbaik la
saya suka
saya suka mengepam :)
bukan bila guna pump ni susu banyak..tak
tapi kepuasan tu..mmg terbaik
sikit banyak pengaruhi dr segi psikologi

akak ipar saya pun suka..die beli kt malaysia lepas diskaun 600++
ini set saya


untuk kamu si comot, 
tak salah kalau kita keluarkan sikit modal untuk beli breastpump yg mahal
kena rajin sevey..sevey..sevey
berbaloi2 bila tgok anak membulat dengan susu ibu
ye, tak semua org diberi rezeki susu ibu yang banyak
tapi
satu je yg saya pegang
sebelum kite bertawakal sepenuhnya, 
usaha, ikhtiar dlu semana mampu
cabaran full breastfeed ni bukan sikit
banyak sgt
bukan nk takut2 kan awok 
tapi itula..demi anak saya sanggup!

so, mana satu pilihan awok?
saya xkata yg lain xbagus tapi pengalaman saya guna medela ni mmg terbaikkkkk


ok
tata
nopa nk nenen

nopa n ameera

Reaksi: 
aufa jumpa ameera

osem!

nopa dh macam ahli gusti

kemain lasak

ye..kami balik sebab ameera buat kenduri aqiqah

esok, saya upload gmbo dua sepupu ni ye :)

Jumaat, 19 April 2013

untuk kamu budak comot : set pantang kami

Reaksi: 
untuk kamu yg nak tahu
sampai berkali2 inbox saya
oooo..tepon xmahu eh..nk jimat kredit le tu!!

ok
saya kongsikan kelebihan die
tak..saya tak dapat komisenpun
yang saya dapat, PUAS HATI
tenyumm :)
saya diajar untuk memilih berdasarkan hasilnya
bukan atas alasan terpengaruh
ye..setelah byk kali kena marah


masa saya dh nk dekat2 bersalin
masih lagi konpius nk pilih set pantang
seriusss dh nk masuk 39w baru dapat
waaaa~osemmm!
masa tu saya dlm dilema antara 3
jamu mak dara.nona roguy.tropical herbs

last2, saya pilih jugatropical herbs
mcm tradisi je kan..kakak pun guna jugak masa lepas bersalin ecah masyam tu
mcm tradisi jugak, kami berdua mengalami penurunan berat badan yg sgt okeh
kesimpulan, saya puas hati lagi2 la dapat bengkung free :)

ok. dalam set ni ada

1. param.pilis.jamu peramping perut : tujuan dia nk bg badan panas.saya gunakan lepas mandi dan nk pakai bengkung. tak susah pun cuma kita kena cmpurkan dengan air. mmg berpeluh2 la guna ni. saya tdo dlm aircond pun badan masih keluarkan peluh.

2. teh herba : siyes, pahit kot teh ni..rasa jamu2 je..nasib xbyk, 15 peket je dlm satu set

3. herba mandian n cuci miss v : sebelum mandi kena rendam dlm air panas bg dia sebati.puas hati jugak sbb badan rasa segar. lagi2 la yg herba untuk cuci miss v tu..ye, sgt membantu sbb saya pulih dari kesan jahitan dlm tempoh yang singkat..seminggu je kot benang dia tanggal :) dan sebenarnya dia nk elak dari jangkitan kuman dan saya tiada masalah dengan tu.

4. baby oil : bila sapu kt aufa, selesa je dia..maknanya ok la kan :) bau pun segar

5. jamu 1 & jamu 2 : berkat ilmu dr prof siti masa kt UPM bagi subjek hortikultur, saya dapat baca kandungan herba dlm jamu2 dia nie.semenya ekstrak dr tumbuhan2 herba. dlm botol tu dia tulis guna nama saintifik, alhamdulillah, masih boleh ingat2 lagi. even satu hari die soh makan 4 biji, tp saya amek 1 biji sehari sbb aufa masih menyusu badan kan..dan sampai sekarang saya masih amalkan jamu ni sbb die elok..badan rasa kuat.sebenarnya die untuk pulihkan rahim&badan selepas bersalin..untuk melancarkan susu badan pun ye jugak..harus paham, lancarkan susu badan bukan tambah susu badan.

#sebut tentang rahim, period saya kembali normal selepas 40 hari bersalin. tempoh darah nifas pun xlama. maknanya aufa dh nk masuk 3 bulan, 3 kali dh saya period..haha..subur x?kikiki

bagi jamu 2 : saya tak amik lagi sebab tujuan utama dia untuk kurangkan berat badan. kenapa saya tak amik?sebab saya menyusukan aufa secara eklusif..bimbang jamu ni buat saya kurang makan dan suami kata, tak perlu la amik selagi berat saya masih lg ideal



dan yang paling akhir, bukan dalam set ni tapi suami yang tambah sendiri

habbatus sauda + madu : sangggggat baik ok..aufa pun suka..hihi



ok. itu aje.xboleh byk2
aufa nk ngempeng :)
tata

untuk kamu budak comot : tips aufa tak kuning waktu lahir

Reaksi: 
kamula yang comot iteww..haha

ok, bila tgok org2 yang lepas bersalin kena ulang alik g spital
saya jd sangat kesian
yela..dgn sakit lepas bersalin lagi
ngan badan tak kuat lagi
so, pada bakal2 ibu, saya nk bg tips
tips ni saya guna sendiri sewaktu saya mengandung
dan akan digunakan lagi pada 'kemengandungan' akan datang
hahaha..aufa, sila jadi kakak yg baik

1. amalkan makan buah delima : buah delima ni saya amik sebiji sebulan :) maknanya bila aufa kuar, ckup 9 biji kot..tu pun ade lebih lg dlm peti ais xsempat nk abiskan

2. amalkan susu kambing : org kata susu kambing ni panas la..itu la ..ini la..tapi suami kata kalau tak elok takkan susu kambing ni jd susu kegemaran nabi :) so, saya amek susu kambing dari sebelum saya peknen lg smpaila aufa 9 bulan dlm perut~~selain tu, saya ade amek susu lembu yg betul2 fresh lepas diperah..tepuk tgn laju2 kt suami yg xjemu soh saya mencuba

3. amalkan |katakan tidak kepada fast food| : sejak peknen aufa mmg saya kurang makan fast fud, tipula kalau nk cakap xde..kadang2 tu ade gak mcm pizza tapi selebihnya saya minimakan seboleh yang mungkin

4. amalkan minum air kelapa muda : selain bagi kulit aufa mulus mcm kulit mama dia..haha, elok untuk cegah kerak yg selalu ada kt kepala baby tu

5.  amalkan kurma&kismis : saya takla amek berlebih2 mcm xpenah jumpa..suami kata sederhana saje sebab???saya ade kencing manis dan lagi satu kismis ni mengandungi gula ringkas yang tinggi, kalau amek byk boleh bg kesan sampingan mcm sakit kepala..

6. amalkan air rendaman bunga ros : ni saya amalkan masa awal2 mengandung lg.serius, sgt elok. saya dapat pun kawan yg belikan. tenkiu ustazah hamidah..jasamu dikenang :)

7. amalkan beserdahana ketika makan : masa peknen, nafsu makan mmg menggila toksah cakapla kan..tapi bila ALLAH kirimkan saya dengan ujian GDM, saya terlalu berhati2 untuk makan. kalau memalam buta kelaparan, cuma amek oat, tak pun biskut yg ade fiber ngan air panas...ye, sangat berkesan sbb saya tak mengalami kenaikan berat badan yang melampau.org kata just nice..hehe :) betul la kan, lepas kesulitan pasti ada kemudahan..kakak saya kata kalau dh montel susah nk kurus balik tau..so, mommy to be, sila jaga pemakanan kamu


saya rasa itu je la kot
selain dari cakap2 kt aufa yg masa tu dalam perut
selain dari doa byk2 lepas solat fardu
selain dari usaha suami yg byk membantu..ok, dia pakar pemakanan saya time peknen

eerrr...itu je dulu eh, permintaan kamu untuk saya review pasal set amway, mlm sikit..aufa mahu nenen mama die..haha